България заплашена с 15 хил. евро дневна глоба заради отпадъците

Последно предупреждение от Брюксел за неспазване на евроизискванията за ГМО

България заплашена с 15 хил. евро дневна глоба заради отпадъците

Дело за налагане на над 15 хил. евро дневна глоба на България заради неспазване на европейските директиви за отпадъците е завела Европейската комисия в Европейския съд, съобщиха от Брюксел в четвъртък.

Крайната мярка се предприема заради остарелия закон за управление на отпадъците, който не отразява всички екоизисквания на ЕК. Новите директиви за отпадъците на ЕС е трябвало да бъдат въведени до края на 2010 г., но това още не е станало, а и липсва информация какво се предприема в тази посока.

Така ако България бъде осъдена и продължава да е в нарушение, е застрашена да плаща 15 220 евро дневно на ЕК от деня на съдебното решение до прилагането на евродирективата.

Освен нашата страна на съд за същото нарушение са дадени и Унгария, Полша и Словакия, чиито дневни санкции ще са по-високи. Размерът им е определен според продължителността а тежестта на провинението.

От Министерството на околната среда и водите уточниха, че изискванията на ЕС в областта на отпадъците са били вписани в новия закон за управление на отпадъците, който обаче от миналата година се разглежда в парламента. Забавянето в одобрението на закона идва от множеството поправки, които се наложиха между първо и второ четене след протести на търговци на черти и цветни метали. Така на ековедомството се наложи за коригира част от текстовете, които силно ограничаваха тяхната дейност.

Наред с въвеждането на евродирективата за отпадъците, новият проектозакон предполага и преодоляване на съществуващи порочни практики, установени през последните години, като кражбите и нерегламентираната търговия с черни и цветни метали, посочиха от ековемодството по подов завеждането на делото.

В момента приключва приемането на законопроекта на второ четене в парламентарна комисия по околна среда и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала, допълниха от министерството. Там очакват законът да бъде приет от Народното събрание да един месец, след което Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена и би трябвало да спре наказателното производство срещу България.

В същото време Европейската комисия предупреди за последен път България, че не прилага правилно директивата на ЕС за генно-модифицираните организми (ГМО) при тяхното култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин. Според Брюксел българското законодателство урежда също дейностите с ГМО, които представляват "незначителен риск", докато евродирективата иска да има и регламентация на работата с ГМО, дори когат отя не представлява риск за човешкото здраве и околната среда.

Производството срещу България бе започнато на 20 май 2011 г. и от екоминистерството обяснили, че не е необходимо в българското законодателство да бъдат упоменати дейностите "без риск“, тъй като общата презумпция е, че всички дейности с генетично модифицирани микроорганизми са свързани с потенциален риск, макар и минимален.

Комисията обаче смята, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите "без риск“ попадат в обхвата на директивата. Поради това ЕК дава два месеца да се съобрази с всички евроизисквания за ГМО, в противен случай и това нарушение ще стигне до съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?