България заплашена с наказателна процедура от ЕК заради свободното движение на капитали

България заплашена с наказателна процедура от ЕК заради свободното движение на капитали

България е заплашена от нова наказателна процедура заради свободното движение на капитали. На 21 март Европейската комисия е поискала от страната ни да спазва европейските правила по член 63 от Договора за функционирането на ЕС.

Със Закона за приватизация и следприватизационен контрол бяха въведени специални права за българската държава, които биха могли да ограничат свободното движение на капитали, е посочено в съобщението на Европейската комисия.

По силата на този закон дори когато един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на българската държава да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество.

Ако България не премахне тези специални права, това може да е препятствие за вече направените в България инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще, се казва в съобщението на ЕК.

Понеже страната ни все още не е отменила тези ограничения, под формата на мотивирано становище Европейската комисия отправя искане към България да предприеме действия, за да се съобрази изцяло с правилата на ЕС.

Това е първият етап от завеждането на наказателна процедура срещу страната ни.

Ако в рамките на два месеца българските органи не дадат задоволителен отговор, Европейската комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, се казва още в съобщението от Брюксел.

За да изпълни изискването на европейските правила, е необходима промяна в закона, която може да стане само при действащ парламент. Заради ситуацията в момента най-вероятно страната ни ще поиска отсрочка, за да синхронизира законодателството си с това на европейското, коментираха неофициално експерти пред Mediapool.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов не беше открит за коментар. Членове на надзорния съвет на агенцията заявиха, че не са запознати с искането на Брюксел.

 

Втората фаза на наказателната процедура преди завеждането на дело предвижда Европейската комисия да даде срок за изпълнение на искането. Обикновено този срок е 6 месеца. Ако не изпълним препоръките на Брюксел в този срок, се завежда дело в Съда на Европейския съюз.

 

Това е поредния шамар от Брюксел, след като в началото на годината Европейската комисия заведе наказателни дела срещу страната ни заради монопола при мултиплексите и липсата на либерализация на енергийния пазар. България беше предупредена и за замърсения въздух и невъвеждането на норми за енергийна ефективност на сградите.

Споделяне

Още от Бизнес