България заплаши да блокира членството на Северна Македония в ЕС

София е притеснена от претенциите на Скопие за македонско малцинство у нас

България заплаши да блокира членството на Северна Македония в ЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз, ако Скопие не признае, че националната ѝ идентичност и езикът ѝ имат български корени. Това казва министърът на външните работи Икатерина Захариева в интервю за агенция "Ройтерс". Тя коментира отношенията ни със Северна Македония.

Българският първи дипломат посочва, че страната ни не оспорва правото на самоопределение на Северна Македония, нито правото им да наричат езика си, както желаят.

Българските притеснения са свързани с непрестанните претенции на Скопие за македонско малцинство у нас, изтъкна Захариева.

Тя казва, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година, отбелязва агенцията.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г.

Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заявява Захариева в интервю за "Ройтерс".

Ако Северна Македония се съгласи, Захариева заяви, че София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва агенцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", казва Захариева.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 40-те години на миналия век и че преди 1920-та година мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България