България започва италианското председателство с ново самочувствие

Министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Меглена Кунева благодари на италианското председателство, защото с негово съдействие консултациите за България по глава "Правосъдие и вътрешен ред" са насрочени за септември, след което България се надява да затвори главата. Министър Кунева присъства днес на публичната лекция на посланика на Италия у нас Джан Батиста Компаньола за приоритетите и предизвикателствата пред италианското председателство на ЕС в хотел "Шератон".

Италианското председателство ще работи за разширяването на ЕС по няколко линии: за пълната интеграция на новите членки на ЕС, за изготвяне на пътни карти за България и Румъния в подкрепа на присъединяването им към съюза през 2007 г., и за предприсъединителна стратегия за Турция, обяви посланик Компаньола. Другите големи цели на Италия са приемането на Конституция на Евросъюза в Рим, динамизиране на икономиката на ЕС, възраждане на идеята за изграждане на трансевропейските коридори.

Министърът Кунева посочи, че приоритетите на италианското председателство са и приоритети на българската външна политика. По думите на министър Кунева България вече е не само преговаряща страна, но мисли и действа като член на ЕС - това демонстрират както търговските ни отношения със страните от съюза, така и позицията по МНС.

Кунева отбеляза, че България започва италианското председателство с ново самочувствие и изрази надежда то да завърши по същия начин. Не знам дали сме най-добрата страна-кандидатка, но се надявам да сме най-добрата членка на ЕС, каза Кунева. Министърът подчерта необходимостта от усъвършенстване на българската административна система във връзка с евроинтеграцията ни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?