България започва преговори за въвеждане на еврото

До 2018 г. трябва да сме влезли в чакалнята – механизма ERM 2

България започва преговори за въвеждане на еврото

България започва разговори за въвеждането на еврото, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс в петък.

Той е в столицата на Литва по повод влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

"Има политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото. Напълно възможно е да влезем в парично-валутния механизъм ERM 2, т.нар. чакалня, поне до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство", заяви Горанов.

Това е поредният финансов министър, който обявява намерение страната ни да кандидатства за чакалнята на еврозоната. Първи заявка направи Пламен Орешарски като финансов министър година след като страната ни стана член на ЕС. Наследникът му Симеон Дянков също обяви такива намерения, както и Петър Чобанов преди година. Досега обаче нито едно правителство не се престраши да внесе кандидатурата на страната ни, като най-честото обяснение беше, че не изпълняваме критериите. Отделно се пресмятаха плюсовете и минусите за страната.

Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност, каза Горанов. По думите му България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да извършим за да бъдем допуснати до чакалнята на еврото. Там задължително се престоява най-малко две години.

Смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. "Финансовият ресурс, който може да заемаме, ще е по-евтин, отпада пресмятането на валутния риск, ще се увеличат и чуждите инвестиции", изтъкна ползите Горанов. На опасението, че почти във всички страни замяната доведе до увеличение на цените, той отговори, че има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Еврозоната е разумният изход от валутния борд

Влизането на България в еврозоната е единственият разумен механизъм за излизането от валутния борд, коментира Петър Кънев, депутат от БСП.

Със сигурност въвеждането на еврото трябва да бъде цел на страната ни, каза и депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев.

Петър Кънев припомни, че преди години страната ни е била готова за влизането в механизма ERM 2. "Бяха много напреднали преговорите между премиера и министъра на финансите, тогава Пламен Орешарски, с ръководството на Европейската централна банка. Тогава отговаряхме, с изключение на инфлацията, на абсолютно всички критерии. Чисто политически ни отрязаха. Мога само да кажа, че ние безкрайно не можем десетилетия наред да стоим във валутен борд, а единственият гъвкав, интелигентен вариант да излезем от него е еврозоната", каза Кънев.

Според него влизането в еврозоната не означава механично увеличение на цените, защото процесът може да се регулира от държавата.

Христина Вучева призова да внесем официално искането

Бившият финансов министър Христина Вучева призова правителството да не чака, а незабавно да внесе официално искането за влизане в чакалнята на еврозоната.

Процедурата за влизане в ERM 2 изисква написването на писмо, с което да заявим в ЕЦБ намерението си. Този въпрос отдавна трябваше да бъде решен от Българската народна банка и съответното правителството още след влизането ни в ЕС, казва Христина Вучева пред БГНЕС. По думите ѝ така са постъпили балтийските страни и сега и трите са част от еврозоната.

"Чакалнята има едно голямо предимство - заявяваме, че ще следваме определена политика, за да влезем в еврозоната. В писмото ще напишем, че ние твърдо ще имаме фиксирания си курс, който имаме сега 1.95583. Това е много важно за финансовата стабилност", казва Вучева.

Тя посочва, че когато е питала защо не се прави официално искане за влизане в ERM 2, отговорът е бил , че нашето място все още не е там" или, че "това е политическо решение".

"Нашето място е в еврозоната - и по договора за членство в ЕС, и от гледна точка на по-нататъшното ни успешно икономическо развитие", заявява Вучева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?