България засега не подкрепя Македония за получаване на дата за преговори с ЕС

НЦИОМ: Само 8% от българите подкрепят безусловно Скопие

България засега не подкрепя Македония за получаване на дата за преговори с ЕС

България засега не смята да подкрепи Македония за получаването на дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, а държавната социология обяви, че едва 8% от българите подкрепят безусловно Скопие за ЕС.

Тази седмица въпросът ще бъде разгледан от европейските външни министри и от лидерите на ЕС, като България е внесла проекторешение, в което няма конкретна дата за започване на преговори.

Франция също е внесла свой проект без дата и е била подкрепена от Германия. Преговорите за членството на Скопие в НАТО и ЕС до момента пък са блокирани от Атина, която не приема името на Македония, тъй като това е названието на нейна северна провинция.

Предложението на Европейската комисия обаче е Македония да започне преговорите през юни догодина, а решение на спора с Гърция за името да се търси паралелно на ранния им етап. Това предложение се подкрепя от 14 страни-членки начело с Австрия, които смятат, че ако няма видима европерспектива, Македония ще се върне назад в развитието си, отбелязва БНР.

Тази група страни, в която са и Великобритания, Финландия, Полша и Унгария, е внесла проект на решение, който дава много високи оценки за постигнатото от Македония и също посочва юни 2013-та за начало на преговорите.

България обяви официално своите резерви към членството на Македония в ЕС, които се дължат на антибългарската кампания и кражбите на история. Тези притеснения обаче не се отчетени в предложението на ЕК. България иска спрямо Македония да има изискване и за добросъседски отношения.

Българската позиция може да претърпи промяна в хода на дебатите, но на този етап не се очаква подкрепа за Скопие. Все още няма съгласие в ЕС, като срещата на посланиците на страните членки на ЕС също не успя да го постигне. Решението за даване на дата за членство се взима с пълен консенсус.

На този фон НЦИИОМ обяви резултатите от свое проучване, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г., според които 44% от българите смятат, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС, но само ако тя прекрати антибългарската пропаганда. Равни дялове от симпатизантите на ГЕРБ, на БСП и на "България на гражданите” подкрепят тази позиция.

18% от респондентите са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. По-често от останалите подобни позиции заемат симпатизантите на националистическите формации – Атака и Национален фронт за спасение на България. Едва 8% пък смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС.

Българското правителство втвърди тона към Македония през последните месеци, като постави официално три условия, за да подкрепи членството ѝ в Европейския съюз. Условията бяха приети от Скопие в края на миналата седмица. Става въпрос за подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждане на съвместни работни групи за укрепване на отношенията в ключови области и създаване на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Македонският премиер Никола Груевски се въздържа да коментира какви биха могли да бъдат решенията на Европейския съвет в Брюксел за Македония, като посочи, че вече шест месеца е изключително внимателен с изявленията си, за да не "допусне някой, който не желае доброто на Македония, да злоупотреби с тях или да ги извади от контекста", съобщиха местни издания цитирани от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?