България защити пред Европарламента Истанбулската конвенция

Единствено крайните националисти похвалиха София за отказа от ратификация

Заместник-министърът за българското председателства на ЕС Моника Панайотова говори в Страсбург

България бе остро порицана от всички политически групи (с едно единствено изключение) в Европейския парламент за отказа си да ратифицира Инстанбулската конвенция, която защитава жените от насилие. Единствено крайните популисти похвалиха София за решението ѝ да се откаже от международния документ.

На този фон голямо впечатление направи българският заместник-министърът за българското председателство на ЕС Моника Панайотова, която дръпна реч в защита на конвенцията. Представителят на българското председателство говори за документа пред ЕП сякаш не знае какво се случи в София само преди три месеца.

В края на миналата година правителството предложи Народното събрание да ратифицира конвенцията. Националистите от "Обединени патриоти" обаче започнаха кампания, включително с фалшиви аргументи, срещу конвенцията. Обществото бе засипано с предупреждения, че Истанбулската конвенция ще доведе до легализиране на гей браковете, има риск от внос на травестити от Иран и други измислици.

В кампанията срещу конвенцията се включиха президентът и всички парламентарни партии без ГЕРБ, като особено активни бяха българските социалисти и тяхната лидерка Корнелия Нинова.

В крайна сметка ГЕРБ се отказа и изтегли документа, а в момента казусът е оставен в ръцете на Конституционния съд.

Европейският парламент обсъди днес въпроса с Истанбулската конвенция по повод навършването на една година от подписването на документа от институциите и държавите в ЕС.

Пред депутатите в Страсбург Моника Панайотова посочи, че борбата с всяка форма на насилие срещу жените е в същината на уважението към основните права.

"Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците", каза Панайотова, цитирана от БТА.

По нейните думи конвенцията допринася за равенство между мъжете и жените. "Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа", каза зам.-министърката. Тя дори цитира данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие. Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство.

"Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост, обяви българката".

ЕК: Истанбулската конвенция цели защитата на жените от насилие - нищо друго

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс засегна проблема с фалшивите новини, които избуяха в дебатите около конвенцията в Централна и Източна Европа.

"Конвенцията защитава жените от насилие - нищо повече и нищо по-малко. Не става дума за налагането на нови обществени норми, а за забрана на насилието. Подвеждащите аргументи в обществените обсъждания на конвенцията трябва да бъдат оспорени. Конвенцията не застрашава обичайното семейство и вярата, не въвежда задължение за разрешаване на еднополовите бракове", каза той.

Тимерманс допълни, че в страните, където конвенцията не е ратифицирана, се наблюдава разпространението на неверни твърдения и силна съпротива. Според него съпротивата е част от усилията жените да бъдат възприемани като неравни и това е неприемливо.

"Съпротивата срещу ратификацията означава, че се подкрепя подчинението на жените със сила и това е неприемливо в европейските общества", каза Тимерманс. По думите му Европейската комисия настоява конвенцията да бъде ратифицирана възможно най-бързо от всички държави.

"Бих искал да знам в коя вселена вярата или някоя социална конвенция позволяват насилието срещу жените", попита Тимерманс.

Всички групи в ЕП са за конвенцията (без една)

По време на последвалия дебат от Европейската народна партия (ЕНП) специално отбелязаха, че България е сред държавите, които не са ратифицирали документа.

"Няма традиционна култура, която да оправдава насилието над жени от мъже. Става дума за изграждане на култура на уважение към жените. България, Унгария, Словакия и Украйна трябва да водят разговор по този въпрос, основан на фактите. Конвенцията не е насочена срещу семейството, това са подвеждащи интерпретации", казаха от ЕНП.


Според Групата на социалистите и демократите в ЕС няма истински напредък по приемането и прилагането на конвенцията. "Престанете да се съпротивлявате на нещо, което помага на жените и води до понасянето на отговорност", призоваха от тази парламентарна група.


Европейските реформатори и консерватори посочиха, че вярата не може да бъде противопоставяна на защитата на жените. Те попитаха как може обичайните ценности да бъдат застрашени със защитата на жените от насилие.


Групата на АЛДЕ отбеляза, че насилието над жени е най-яркият израз на неравенствата в европейското общество. Следващото председателство на Съвета на ЕС трябва да постигне политическо решение с "проблемните държави", които блокират ратификацията, посочиха либералите и призоваха да се прекрати разпространяването на дезинформация за конвенцията.


Групата на "Зелените" коментира, че политици разпространяват лъжи за документа. "Интересува ги само дали насилникът е чужденец, мюсюлманин, когото могат да използват с политически цели. Стига кампании, защитете европейските жени и приемете конвенцията", коментираха от "Зелените".

Европейската обединена левица посочи, че мъжете са източникът на насилие, затова трябват мъже феминисти. Борбата не е приключила, докато всеки не участва в защитата на правата на жените, добавиха от тази политическа сила.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" коментира, че "с един подпис нещата няма да се променят", затова е необходимо да продължи натискът над правителствата да приложат всички сили и средства в борбата с насилието срещу жените.


Единствено националистите от групата "Европа на народите и свободата" защитиха България и Унгария, които "използват суверенитета си, като не ратифицират конвенцията".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа