“Булгартабак холдинг” разпродава фабриките си

С решение на Надзорния съвет на Булгартабак холдинг АД от петък миналата седмица са открити процедури за продажба на притежаваното от холдинга акционерно участие в пет тютюневи дружества – “София БТ”, “Благоевград БТ”, “Пловдив БТ”, “Слънце - Стара Загора БТ и Плевен БТ, съобщиха от Българската фондова борса (БФБ) в понеделник.  

Със същото решение е определено, че делът на холдинга в капитала на дружество “Гоце Делчев БТ” (78,27%) ще бъде продаден чрез публично предлагане на БФБ, а участието в “Кърджали БТ” (90,56%) ще се осъществи чрез публично оповестен конкурс, като единственият критерий за избор на купувач ще бъде предложената цена.

От холдинга са съобщили, че няма конкретни срокове или други параметри, засягащи продажбата на основните дружества от портфейла, а става въпрос само за предварително съгласие на Надзорния съвет за евентуалната им продажба в бъдеще, предаде сайтът Инвестор.бг.

През май 2006 година консорциумът от адвокатското дружество "Събев и съдружници" - "Евро-финанс" АД - "Балканска консултантска компания" ООД бе определен за консултант при извършване на преструктурирането на “Булгартабак холдинг” АД.

Тогавашните намерения на държавата бяха за запазване на двете предприятия за производство на цигари “Благоевград БТ” и “София БТ”, както и тютюнопреработвателното “Плевен БТ” в структурата на холдинга.

В края на миналия месец от “Булгартабак” обявиха, че от 20 февруари ще бъдат намалени цените на 21 вида цигари, формиращи около 50% от продажбите на тютюневия холдинг.

Според информация от сайта на БФБ от края на миналата седмица, нетната неконсолидирана печалба на “Благоевград БТ” за миналата година отбеляза спад от 37% и достигна нивото от 19,583 млн. лв., а приходите от продажби се понижиха с 26,3% до 163,6 млн. лв.

Споделяне

Още от България