"Булгартабак холдинг" удвоил приходите си за полугодието

Поредно подобряване на финансовите си резултати отчете в понеделник "Булгартабак холдинг". Приватизираната преди близо година от руската "ВТБ Инвест" тютюнева група приключва шестмесечието на 2012 г. с с печалба от 8.334 млн. лв. и удвоени приходи от основна си дейност.

Благодарение на увеличения експорт двете цигарени фабрики на холдинга отчитат съществени печалби. "Благоевград – БТ" приключва полугодието на 2012 г. с печалба от 8.609 млн. лв., а "София – БТ" е на плюс с 10.552 млн. лв. За сравнение в същия период на миналата година благоевградското дружеството е било на загуба с 947 хил. лв., а софийското е било на червено с 1.438 млн. лв.

Износът на цигарените фабрики заема над 80% от общия обем на продажбите на "Булгартабак", отбелязват от компанията. Благоприятен принос за добрите финансови резултати има и международната валутна конюнктура, отличаваща се с по-висок курс на долара спрямо българския лев.

Тютюнопреработвателното дружество "Плевен-БТ" също бележи ръст в печалбата си, удвоявайки я до 3.187 млн. лв. от миналогодишните 1.460 млн. лв. за първото полугодие.

Холдингът отбелязва, че добрите му финансови резултати се дължат на успешната и последователна политика по отпимизиране на бизнес процесите в предприятията, мотивиране на персонала и разширяване пазарното присъствие на продукцията на група "Булгартабак" на съществуващи и нови пазари.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?