"Булгартабак Холдинг“ затваря цигарената си фабрика в Благоевград

"Булгартабак Холдинг“ затваря цигарената си фабрика в Благоевград

"Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград, съобщи БНР.

Фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, свързана с депутата Делян Пеевски, е най- голямото предприятие на цигарения холдинг. От 2000 заети във фабриката преди, в момента в нея са останали едва 200 души.

Ръководството на дружеството е дало двудневен срок на хората да подадат заявления за доброволно напускане , заявиха работещите. Те са били уведомени, че фабриката се закрива и за тях е по-добре да поискат работодателят да ги освободи по чл. 331 от Кодекса на труда, тоест да напуснат доброволно.

При това положение съкратените ще получат между 4 и 5 брутни работни заплати, в зависимост от трудовия стаж, както и право да бъдат на борсата за четири месеца срещу минималното обезщетение. В противен случай ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск, а след това фабриката спира работа окончателно.

През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти на Булгартабак.

Хората заявиха, че са крайно унизени и изтощени, дори споменаха за няколко смъртни случая. Затова никой няма да се противопостави на съкращенията, с които се закрива и най- голямото предприятие в холдинга. Въпреки това те са уведомили синдикалните централи за ситуацията.

Според приватизационния договор Булгартабак има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София. 

Най-вероятната причина за затварянето на фабриката е изтекъл договор с “Бритиш Американ Табако“ за производството на марките, които холдингът продаде.

През април 2017 година в сделка за над 100 млн. евро цигареният концерн "Бритиш Американ Табако" (БАТ) придоби бизнеса на "Булгартабак", износа на най-популярните марки и дистрибуцията за българския пазар. На свързаното с депутата от ДПС Делян Пеевски тютюнево дружество останаха само фабриките в Благоевград и София, като в последствие и тази в София беше затворена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?