"Булгартабак" май не стоял зад контрабандното "Виктори"

"Булгартабак" май не стоял зад контрабандното "Виктори"

След като миналата седмица, а и в понеделник сутринта финансовият министър Симеон Дянков заплаши с уволнение шефа на благоевградската цигарена фабрика заради хванатата голяма партида с контрабандно "Виктори", часове по-късно - в ранния следобед - тонът на министъра омекна и стана почти дружелюбен към "Булгартабак".

В началото на миналата седмица бе обявено, че е заловена контрабандна пратка от близо 500 хиляди кутии "Виктори" на пристанището във Варна. Тогава Дянков побърза да заяви, че цигарите са произведени у нас и почти обвини за контрабандата изпълнителния директор на "Благоевград БТ" Иван Биларев. След това министърът се скара на производителите, че през деня работят за легалния пазар, а нощем - за сивия сектор, а същевременно искат държавата да ги защитава от контрабандата.

Реакцията на производителите не закъсня - Биларев отрече хванатите цигари да са излезли от завода на холдинга, а от Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия обявиха, че всяко вдигане на акциза води до свиване на официалния дял и разширяване на сивия сектор, който в някои райони на страната стига до 80% от пазара на цигари.

От асоциацията пак поискаха от държавата да засили контрола над акцизните стоки и да се бори с контрабандата.

След срещата на Дянков с представители на цигарения бранш в понеделник стана ясно, че всяка от двете спорещи страни е останала на позициите си, но министърът е сменил тона с по-миролюбив, вероятно заради трудната доказуемост на обвиненията му.

Министърът обясни, че данните не потвърждават рязко свиване на дела на пазара на цигари с бандерол за сметка на безакцизните цигари, както твърдят производителите и вносителите. Всяко вдигане на акциза води до временно отдръпване на потребителите, след което те се връщат, каза министърът, като, според него, имало и много малък процент от трайно отказващи се пушачи, каквато била тенденцията в цяла Европа. Намаляването на продажбите се дължало и на презапасяването на клиентите в очакване на новите цени, каза още Дянков.

И в момента, при обявен рязък скок на акцизите нямало голям спад в продажбата на цигари с бандерол. Това признали и играчите на тютюневия пазар. Наблюдавала се и тенденцията потребителите да се насочват към рязания тютюн като по-евтин, което е довело до 10-15% отлив от цигарения сегмент към сегмента на тютюна. На свой ред това пък активизирало конкуренцията в Турция, откъдето в последните месеци започнали да влизат 20-30 тона рязан тютюн месечно.

Дянков почти се отрече и от думите си за вината на благоевградската фабрика за хванатите във Варна цигари "Виктори". Миналата седмица той изрази твърда убеденост, че заловените цигари са произведени в "Благоевград БТ", а не в Китай, например, докато в понеделник той каза, че се правела втора експертиза, за да се установи откъде са дошли цигарите. Това значело, че можело да е виновен купувачът на цигарите, който се е опитал да разиграе контрабандната схема. Това означавало, че производителите трябвало да разработят нова програма за оценка на риска.

Дянков каза, че не се е съгласил с част от представителите на бранша, които са поискали рязко вдигане на акциза върху рязания тютюн, за да "върнат" към цигарите избягалите потребители. Това ще означава засилване на вноса на тютюн от Турция, включително и контрабандния, каза министърът.

Споделяне

Още от Бизнес