"Булгартабак" отправи неясни закани към всички, които го свързват с контрабанда

Акцията на "Да, България", която провокира реакция от "Булгартабак"

Докато МВР и прокуратурата все още чакат да получат официално иначе публично достъпния доклад на турските служби, в който се твърди, че "Булгартабак" е източник на контрабанда, ръководството на компанията отправи неясни закани към политици и медии, които свързват името ѝ с контрабанда.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви във вторник, че вътрешният министър Валентин Радев е изискал доклада за "Булгартабак" и когато го получи, той ще бъде предоставен на прокуратурата. "Министър Радев го е изискал чрез съответната дирекция на министерството, защото това е установеният ред от Интерпол. А след това е отправил искане и до турските партньори, за да ни бъде изпратен", каза Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".

В отчета си за 2016 г., публикуван на сайта ѝ на английски език, КОМ заявява, че е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава", който е бил изпратен до Интерпол.

Засега версията на МВР и прокуратурата е, че не предприемат нищо, защото не са получили документа по официален път.

Миналата седмица вътрешният министър първо твърдеше, че в доклада на KOM, който не бил чел, никъде не се споменава за "Булгартабак". На следващия ден призна обратното, но пък подчерта, че компанията е упомената като източник, а не като организатор на контрабанда. "Той ("Булгартабак" -бел.ред.) може да е източник, но да минава през две други държави, където сме ги дали официално, и да влиза в Турция. Никой не е казал откъде. Когато изясня това, тогава ще кажа: "Да, ние сме виновни.", коментира Валентин Радев на 1 декември пред Нова тв, който иначе не е запознат с доклада.

Тази защитна версия – че "Булгартабак" е споменат само като източник на контрабанда, е застъпена и в официалната позиция на компанията, разпространена във вторник. Тя е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите, както и главния прокурор Сотир Цацаров.

Позицията на "Булгартабак" - като редакционна статия в пеевска медия

Ръководството на холдинга декларира, че приватизацията на компанията е извършена прозрачно, че тя не участва в контрабанда на тютюневи изделия, а сред собствениците ѝ няма депутати и политици.

Позицията е в отговор на писмото на лидера на "Да, България" Христо Иванов до същите тези институции от 30 ноември, с което той настоява да се разследва контрабандата на български цигари и приватизацията на "Булгартабак".

Официалната позиция на холдинга следва всички опорни точки на медиите на депутата Делян Пеевски и е написана в сходен стил.

Посочва се, че през последните години "Булгартабак" е "изправено пред безпрецедентна по своя характер негативна медийна кампания, основаваща се изцяло на инсинуации, които нямат нищо общо с действителното фактическо положение, но които целят, както да увредят реномето и пазарите на холдинга, така и да осигурят поводи за атакуване на легитимните държавни органи и институции в България".

По същия начин, през март м.г. "Булгартабак" оправда решението си да спре износа за Близкия Изток с "негативна медийна кампания" от страна на "медийната група "Капитал". Оттеглянето на компанията от основния ѝ пазар стана след публикации в турски медии, цитирани от български, за възможно финансиране на терористични организации чрез контрабанда. По същото време Турция издаде забрана за влизане в страната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Организатори и изпълнители на тази кампания са медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга "Капитал", неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии", посочват мениджърите на тютюневия холдинг и допълват, че "особено активна тези дни е политическа партия "Движение Да България", начело с нейния лидер Христо Иванов". "Свидетели сме на публично свързване от тяхна страна на името на "Булгартабак" с твърдения за контрабанда, участие в нерегламентирани контакти, неясна собственост, включително инсинуация за връзки с терористични организации. Нещо повече, организират се среднощни провокации, внасят се писма в Народното събрание, настоява се за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента и други напълно несъстоятелни действия", се казва в позицията.

Миналата седмица имаше протестна акция на "Да, България", които "прекръстиха" "Булгартабак" на "CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers". Надписът беше поставен пред офиса на компанията.

Дружеството отбелязва, че "всяка невярна или заблуждаваща информация, разпространена публично, е в състояние да навреди изключително много върху реномето на дружеството и да се отрази върху пазарната му капитализация".

Ръководството на "Булгартабак" се заканва, няма да позволи на "хора като Христо Иванов, който не работи и съществува единствено благодарение на чуждестранни грантове, да мародерстват върху истината и да манипулират общественото мнение".

"Собствеността на дружеството многократно е декларирана от наша страна пред регулаторните и други компетентни органи, като е била обект и на проверки от тяхна страна. Между собствениците няма присъствие на български депутати или политици", продължава позицията.

През март 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял в "Булгартабак" на дубайското офшорно дружество TGI Middle East FZE, което през март 2014 г. беше посочено като собственик на лихтенщайнската офшолрка Livero, която купи 100% от виенската BT Invest - собственикът на 80% от "Булгартабак холдинг". След сделката от пролетта на м.г. над 90% от собствеността на дружеството остана скрита зад компании с неясен собственик.

Мениджърите на компанията твърдят също, че дружеството никога не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция: "В посочения документ от КОМ също никъде не се споменава, че "Булгартабак" участва, със свои действия по какъвто и да било начин, в контрабанда на цигари на територията на Турция. Евентуални нерегламентирани продажби от страна на трети лица на цигари с марките на "Булгартабак" в която и да е държава, не може формално и необосновано да се вменява във вина на дружеството".

Категорично заявяваме, че сме готови да отстояваме пред обществото репутацията и доброто име на "Булгартабак", пишат шефовете на дружеството, които си служат, описвайки хората, срещу които е декларацията, с фрази, между които "група манипулатори", "професионални протестъри, финансирани от чуждестранни фондации", "приватизатори" на националното богатство, които работят изцяло срещу интересите на обществото" с "нечисти намерения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?