“Булгартабак“: Плащаме осигуровки върху пет пъти по-висока база от минималната

“Булгартабак“: Плащаме осигуровки върху пет пъти по-висока база от минималната

От “Булгартабак“ призоваха в четвъртък да се спрат “политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес“ и обявиха, че плащат осигуровки многократно надвишаващи минималните прагове.

Реакцията на дружеството дойде в отговор на обвиненията, че социалният министър Ивайло Калфин фаворизира административно цигарените фабрики с намерението си да направи изключение единствено за тях и да не увеличи минималните осигурителни прагове със 7.5%, както във всички останали сектори. Острите реакции на бизнес и политици предизвикаха намесата на премиера Бойко Борисов, който преди ден обяви, че се е скарал на Калфин за предложението, от което "търпи пасиви", и социалният министър обяви, че ще има еднакъв ръст в осигурителните прагове във всички сектори.

“Призоваваме да се спрат политическите интриги и експерименти на гърба на българския бизнес. “Булгартабак” е един от най-големите данъкоплатци в България. Всяка година внасяме близо 800 млн. лв. данъци. Ние сме и един от най-големите работодатели. Плащаме социалните осигуровки върху база, която е пет пъти по-висока от минималните осигурителни прагове, а за нас работят около 5200 души. Работещите в групата имат доходи многократно надвишаващи минималния осигурителен доход. И няма нито един служител, който да е осигуряван на минималния праг“, заявиха от “Булгартабак“.

Мотивите на Калфин да направи изключение за производството на тютюневи изделия бе, че секторът отчита намаление на заплатите, осигурителните доходи и печалбите през последната година.

“Обръщаме се към всички политици и им припомняме, че тяхната роля е да допринесат за изграждане на стабилна законодателна среда и икономика на светло, а не да правят опити да изкарват политически дивиденти за предстоящите на 25 октомври местни избори“, казаха от дружеството.

Споделяне

Още от България