"Булгартабак" поиска патентна пререгистрация на свои марки на руския пазар

"Булгартабак" поиска патентна пререгистрация на свои марки на руския пазар

"Булгартабак холдинг" е подал патентна заявка за пререгистрация в Русия на търговските му марки "Опал", "Ту-134", "Стюардеса", "БТ" и "Родопи" в опит да укрепи своите позиции на руския пазар, съобщава "РБК Дейли" в четвъртък.

Изданието посочва, че в края на 2011 г . и началото на 2012 г. Роспатент предсрочно е прекратил правната защита на марките "Стюардеса", "БТ" и "Родопи" по искане на омската компания "СаШиКо", която се занимава с продажби на цигарена продукция, не няма собствено производство. В същото време "СаШиКо" е подала заявление за регистрацията на същите две марки на свое име, то към момента не е получила такива права.

 

Опитите за защита на пазарните позиции на "Булгартабак" идват няколко месеца след като тютюневият холдинг бе купен от регистрираната в Австрия "БТ Инвест", зад която стои инвестицианният фонд на руската Външно-търговска банка. "БТ Инвест" купи близо 80 процента от българската компания за 100 млн. евро.

 

Сега в плановете на новия собственик влиза възстановяването на позициите на цигарения производител на руския пазар и да го превърне водещ играч на регионалния пазар, посочва изданието.

 

То припомня, че през 1980-те години най-големият пазар на "Булгартабак" е бил бившият Съветски съюз, а в момента на руския пазар марките на холдинга не присъстват на руския пазар. Компанията направи опит преди няколко години отново да започне да произвежда в Русия български цигари. С това се заеха Подолската и Белгородската цигарени фабрики, но заради ниските продажби производството бе закрито.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?