Въпреки шесткратно вдигнатата печалба заради платени стари дивиденти

"Булгартабак" с влошени финансови резултати и свит пазар през 2011 г.

Шест пъти по-висока нетна печалба за 2011 г. спрямо финансовите резултати година по-рано, но само заради изплатени стари дивиденти, спаднали приходи от продажби и свит пазарен дял, отчете "Булгартабак холдинг" във вторник. Дружеството бе приватизирано в края на миналата година от регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест" на руската държавна Външно-търговска банка.

По предварителни данни за 2011 г. , публикувани на информационния сайт на Българската фондова борса, холдингът приключва с нетна печалба от 31.851 млн. лв., докато отчетените в края на 2010 г. резултати са за 5.825 млн. лв. Съществен принос за сегашния резултат обаче имат изплатени стари дивиденти от дъщерните дружества за предходни години в размер на 32.035 млн. лв., при платени година по-рано дивиденти от едва 1.108 млн. лв.

Текущите резултати от провежданата търговска политика са намалени от загубите, които са отчетени поради залежали материални запаси и несъбрани вземания, посочват от тютюневия холдинг.

Резултатите са пряк резултат от ограниченото потребление в страната, на по-ниската производителност на машините и съоръженията и на снижението в ефективността на ангажирания персонал.

Холдингът притежава цигарените фабрики в Благоевград и София, и тютюнопреработвателно дружество "Плевен-БТ”. Той отчита още, че финансовият резултат на "София – БТ” е по-добър от този на най-голямата фабрика "Благоевград – БТ", която от печалба през 2010 г. сега приключва със загуба от 4.243 млн. лв.

Пазарният дял на компанията в България пък е спаднал от малко под 38 на сто в края на 2010 г. на 34.8 процента през миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес