“Булгартабак” сключил над 300 неизгодни договора

“Булгартабак” сключил над 300 неизгодни договора

При поредицата акции срещу офисите на “Булгартабак” прокуратурата е конфискувала над 300 неизгодни договора на дружеството с дистрибуторски компании, рекламни агенции и компании за наем на автомобили, научи Mediapool в петък от източници в прокуратурата.

От шестте офиса на тютюневия холдинг и петте свързани с него фирми са иззети около 250 договора за дистрибуция на цигари, 40 договора с рекламни агенции и множество договори за наем на автомобили. Държавното обвинение се е решило на акцията заради сигнал за източване на около 1 милион лева чрез договори за реклама. Впоследствие обаче са открити шокиращи данни за мащабна далавера.

“Става дума за нещо много по-голямо от източването на “Топлофикация - София”, заяви за Mediapool източник от Върховна касационна прокуратура, пожелал анонимност. Това означава, че до края на разследването прокуратурата може да установи загуби за държавата, многократно надхвърлящи сумата от 30 милиона лева, които се спрягат за източени от столичното парно.

Преди два дни Софийска градска прокуратурата образува досъдебно производства за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу неизвестен извършител. Наказанието, което се полага ако някой бъде осъден за това престъпление, е между 3 и 15 години затвор.

Ничия вина?

Въпреки наличието на данни за сключвани неизгодни договори, чрез които са източени десетки милиони левове от “Булгартабак”, прокуратурата за пореден път се сблъсква с проблема за персонифициране на вината. Причината е, че всички сделки в тютюневия холдинг се одобряват от Управителен съвет. Според българското наказателно право обаче отговорността е лична.

Самият изпълнителен директор на “Булгартабак” Христо Лачев вече заяви, че той не е подписвал нито една сделка без одобрението на борда, който доскоро бе оглавяван от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, член на ВС на БСП. Покрай разразилия се скандал “Овчаров – Александров” тя бе уволнена от премиера Станишев и срещу нея бе образувано досъдебно производство, но по друг случай, за възпрепятстване на правосъдието във връзка с делото за “Топлофикация-София”.

В момента се правят анализи на договорите в “Булгартабак” и основната цел е да бъдат персонализирани отговорностите. Ако обаче договорите са одобрявани единствено от Управителния съвет, има голяма възможност Лачев да не бъде подведен под наказателна отговорност, научи Mediapool.

Поради тази причина разследването може да затъне по схемата на повечето разследвания за източване на държавни и общински предприятие. В тези дружества директорите почти винаги се “подсигуряват” с решения на борда. Сделките се сключват или с колективни решения на управителните тела или се ратифицират едновременно от изпълнителен директор и председател на борд на директорите.

При тези случаи прокуратурата потъва в схемата на “Софийски имоти” и е длъжна да прави дълги експертизи от протоколите на заседанията на управителните съвети с надеждата да се открие персоналната отговорност.

Редица политици и медии говорят за преки интереси на ДПС в тютюневия холдинг чрез прословутите “обръчи от фирми”, което обяснява и съпротивата на движението срещу приватизацията на “Булгартабак”.

Според една от версиите, избухналият корупционен скандал е предизвикан от опитите за решаване на проблема с тютюневия холдинг, където са били противопоставени икономическите интереси на фирми, свързани с министър Румен Овчаров от една страна и компании, свързани с Ахмед Доган и вътрешния министър Румен Петков от друга.

В публичен план атаката срещу Овчаров мина през шефа на следствието Ангел Александров, който не крие близките си връзки с Доган и се смята, че зае този пост с негова протекция.

От прокуратурата обаче уточниха пред Mediapool, че засега не е локализирана политическа връзка и участие на политически лица в далаверата.

Споделяне

Още по темата

Още от България