"Булгартабак" спира износа си за Близкия Изток

Компанията, обвинявана от турските власти за контрабанда, се изкара жертва на "Капитал"

"Булгартабак" спира износа си за Близкия Изток

"Булгартабак" обяви, че спира да работи за един от основните си пазари - Близкия Изток, от 1 април 2016 г. Това става само месец, след като Турция забрани на акционера в компанията и депутат от ДПС Делян Пеевски да влиза в страната, а турски проправителствени медии го обявиха за "император на контрабандните цигари" в страната, с приходите от които се финансират терористични организации.

Компанията обаче явно не смее да влиза в директен сблъсък с турските медии и турските власти, чиито служби я сочат като източник на контрабандни цигари. Като първоизточник на проблемите си посочва "негативната медийна кампания", водена от "фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал".

"Негативната медийна кампания, която се води срещу “Булгартабак” от фамилия Прокопиеви и медийната им група “Капитал” през последните няколко години, изразяваща се в над 1000 публикации с негативен характер, доведе до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск. В резултат на това “Булгартабак” взе решение да преустанови производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток, считано от 1 април 2016 г.", съобщиха от дружеството в сряда.

В отговор от "Капитал" заявиха, че "опитите да се оправдаят проблемите в "Булгартабак" с публикациите са като обвинения към метеоролозите, че времето е лошо".

23% спад на износа на "Булгартабак" през 2015 г.

Проблемите на "Булгартабак" с износа са били налице още през миналата година. В междинния финансов отчет на холдинга за последното тримесечие на 2015 г. се посочва, че през 2015 г. натуралният обем на експорта на цигари на холдинга бележи спад от 23% спрямо 2014 г. Според компанията това частично се обяснява с прехвърляне на производството във фабрики в трети страни. През 2014 г. пък компанията отчете 10% ръст на износа в натура.

Пеевски и "Булгартабак"

Подозренията, че Пеевски контролира "Булгартабак", се засилиха след раздора му с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев през лятото на 2014 г. През лятото на миналата година, когато Пеевски за пръв път започна да осветява собствеността си в различни бизнеси, бе съобщено, че е придобил от Петър Манджуков 5% от цигарения холдинг чрез фирмата си "НСН инвестмънт". Това обаче не помогна да се снемат подозренията, че Пеевски продължава да контролира холдинга чрез други подставени лица и фирми.

В края на февруари 2016 г. (след като вече му бе наложена забрана да влиза в Турция) депутатът от ДПС обяви, че ще продаде официалния си дял заради "зачестилите опити в медиите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак" чрез използване на неговото име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията".

Само преди ден на фондовата борса бе продаден за 26.6 млн. лв. вторият по големина 7.22-процентов дял в тютюневия холдниг – на италианския бизнесмен Едоардо Миролио. Кой е новият акционер не се знае.

Съкращават се 400 работни места

В съобщението на "Булгартабак" от сряда издателите Иво и Галя Прокопиеви директно са обвинени за загубата на важни пазари на тютюневия холдинг. "Ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания на кръга “Капитал” ще е загуба на близо 400 работни места в "София БТ“ АД и "Булгартабак Холдинг“ АД, което представлява 8 % от работещите в групата “Булгартабак” и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса ни, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства", посочват от дружеството.

"Какви са тези сделки и бизнес решения, чието осветяване от медиите ги прави неприемливи? Какво е това, което публиката не трябва да знае, за да продължи бизнесът на "Булгартабак" в Близкия Изток?", контрират изданията от групата.

В нейно изявление се посочва, че: "По темата с износа на цигари за Близкия Изток в "Капитал" има публикуван един основен текст, в който става дума за възможно финансиране на терористични организации чрез контрабанда. Ако това е причината за спиране на износа на "Булгартабак" за този регион, то вината не е в този, който осветява фактите и международните разследвания, а в това, че контрабандата е незаконна навсякъде по света. А ако с приходите от нея се финансира тероризъм, умират невинни хора".

"Разбираме, че истинските причини за спирането на износа към Близкия Изток не могат да се кажат публично, но обяснението по толкова нелеп начин е подигравка със стотиците, които ще загубят работата си сега", смятат от "Капитал". В изявлението се допълва, че "Булгартабак" е значима българска компания, която се тъгува на борсата. "Ако тя иска да се бори за доверието на българската публика, трябва да отговори преди всичко на един прост въпрос: Кой е неин мажоритарен собственик?", завършва коментарът на медийните издатели.

От "Булгартабак" заявяват, че са осъществявали износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство, което се доказвало и от множеството митнически и данъчни ревизии.

"Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т. е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Въпреки това и с оглед на чувствителната ситуация в Близък Изток, “Булгартабак” спира износа си за региона, за да предотврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване", пише още в съобщението.

Тютюневият холдинг отчита, че през последните 5 години са увеличили работните места от 2034 на над 5100, че са изпълнили следприватизационните си ангажименти на 100%, като са изкупили над 25 000 тона български тютюни на стойност над 105 млн. лв., че са увеличили експортните си постъпления с близо 50% и че поддържат едни от най-високите заплати в страната.

"Император на контрабандата"

Спирането на износа на "Булгартабак" за Близкия Изток се случва около месец, след като Турция забрани на Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган да влизат в страната заради проруската им позиция относно сваления в края на миналата година от Анкара руски самолет. Още тогава в проправителствени турски медии се прокрадна твърдението, че забраната за Пеевски и Доган е породена и от мащабна контрабанда на български цигари в Турция, с която те са свързани.

Според публикации в турската преса, сред най-популярните марки контрабандни цигари в страната са тези, произвеждани от "Булгартабак“. По данни на турския в. "Милиет", цитиран миналия септември от сайта "Биволъ", марки на "Булгартабак" са най-срещните контрабандни цигари в Турция. Според данни на Турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност около 50% от контрабандните цигари са марки на "Булгартабак“. Този дял от пазара се оценявал на половин милиард евро годишно. Турция свързва финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?