“Булгартабак“ утроил нетната си печалба за деветмесечието

“Булгартабак“ утроил нетната си печалба за деветмесечието
Ръст от над три пъти в нетната печалба за деветмесечието на 2010 г. спрямо същия период на предходната година, отчита междинния консолидиран финансов отчет на “Булгартабак холдинг”, обявен в понеделник.

За периода е отчетена нетна печалба от 18.181 млн. лв. Приходите през това време са нараснали с 24.7 на сто, достигайки 218.879 млн. лв.

Общо продажбите от тютюневи изделия за деветмесечието възлизат на 11 485 тона (или 211 108 хил. лв.). От тях 2 187 тона (или 41 402 хил. лв.) са реализирани на вътрешен пазар. Посредством богатото си продуктово портфолио и високо качество на произвежданата продукция, тютюневият холдинг продължава да е лидер в страната.

Делът на обемите за износ при цигарените изделия непрекъснато нараства като през отчетния период достига около 81% от общия обем на продадените цигари и възлиза на 9 298 тона (или 169 706 хил. лв.), докато за деветте месеца на 2009 г. е бил 5 839 тона (или 89 983 хил. лева), сочат данните на дружеството.

Освен цигари, то успешно продава зад граница едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция.

Друга причина за добрия финансов резултат е ограничаване на административните разходи с 16.1% спрямо същия период на 2009г.

Въз основа на постигнатите резултати за деветмесечието на 2010 г. цените на акциите на “Булгартабак – Холдинг” АД, търгувани на борсата, отчитат ръст от 27.5% за периода септември-ноември 2010 г.;

В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви пред Нова телевизия, че очаква през следващата година холдингът да бъде продаден като инвеститорският интерес към такава сделка бил много широк. Той обаче отказа да съобщи какви приходи очаква от поредната процедура за продажба на дружество, по която в момента работят Агенцията за приватизация и средприватизационен контрол и наетият от нея консултант Ако назова прекалено висока цена, това може да откаже кандидатите, а ако се окаже по-ниска от техните изчисления, ще загубим, тъй като те ще приемат тази прогнозна цена за отправна оферта, каза Трайков.

В групата на “Булгартабак” влизат двете най-големи цигарени фабрики в страната - “Благоевград-БТ” и “София-БТ”, и модерното тютюнопреработвателно дружество “Плевен-БТ”.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?