"Булгартрансгаз" оптимист, че ще приключи до два месеца газовата връзка в Румъния

Наземният участък в България е готов, но не може да бъде свързат с румънския под реката

Връзката на газовите мрежи на България и Румъния край Русе и Гюргево ще бъде завършена до края на годината. Това каза в сряда по време на енергийна конференция в София Кирил Темелков, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който участва в реализацията на проекта заедно с румънската "Трансгаз".

Изявлението му идва ден, след като вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева съобщи, че тази зима интерконекторът няма да бъде завършен заради проблеми със строежа на подводното трасе по дъното на река Дунав.

Темелков обаче обяви, че "силно се надяваме, че до края на годината ще успеем да решим всички технически проблеми и да изтеглим тръбата".

"По прокарване на сондажа, за да може да не се въздейства и върху корабоплаването, и върху околната среда на Дунава, срещнахме изключително големи технически затруднения" каза шефът на газовия оператор. По думите му след решаването на сондажните проблеми е "въпрос на може би на една седмица да изтеглим тръбата и да заварим от двете страни".

Той заяви, че се работи за разширяване капацитета на подземното газово хранилище в Чирен и ще се пристъпи към разработване на ново газохранилище на Галата, където в момента шотландската компания "Мелроуз" добива газ. И за двата проекта реално се говори от около десетина години, но реален напредък по тях няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес