"Булгартрансгаз" поиска евросубсидия за разширяване на газохранилището си

"Булгартрансгаз" поиска евросубсидия за разширяване на газохранилището си

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) е подал проектни предложения за частично безвъзмездно еврофинансиране на разширението на подземното газово хранилище "Чирен", съобщи дружеството във вторник.

Общата инвестиция по проекта е 308 млн. евро, БТГ иска над 50 процента от средствата от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF), но в началото на 2022 г. ще стане ясно каква част от сумата ще бъде предоставена, ако заявката бъде одобрена от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). За останалата част от инвестицията ще се търсят заемни средства, като една от възможностите е фондът на инициативата "Три морета".

Разширението на единственото в България газово хранилище, което се стопанисва от БТГ, е определено от Европейската комисия за проект от "общ интерес" за ЕС във всички публикувани до момента списъци. Миналата седмица българското правителство му даде статут на обект от национално значение.

Търсените сега средства са необходими за продължаване на работата по проекта, след като тази пролет излязоха анализите от триизмерните сеизмични проучвания за разширението на газохранилището. В момента полезният му обем е 550 млн. куб. м, но се планира да стигне 1 млрд. куб. м. с възможност едновременно да се нагнетява и да се добива газ от запасите, докато сега се прави само едното или само другото. Ще стане възможно дневно да се ползват по 8-10 млн. куб. м от резервите при сегашни 4.7 млн. куб. м дневно.

Проектът предвижда строеж на нови компресорна и газоизмервателна станция, чието проектиране вече бе възложено срещу близо 5.3 млн. лв. без ДДС на "ПГХ Чирен Инженеринг" ДЗЗД.

Сега търсеното финансиране е за доставка и оборудване на тези наземни съоръжения, за нови подземни експлоатационни сондажи и наблюдателни, както и ликвидация на някои от старите, както и за проектиране на свързващ газопровод от Чирен до газовата мрежа на БТГ край село Бутан и за доставка и строеж на тази тръба. Обществените поръчки за тези дейности ще се обявят след осигуряването на пълното финансиране.

Миналата седмица екоминистерството обяви, че започва да извършва оценка за въздействието върху околната среда и на трите инвестиционни намерения.

Плановете на "Булгартрансгаз" са разширеното газохранилище да бъде въведено в експлоатация през лятото на 2024 г.

Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ, ще стимулира конкуренцията и ще подобри ликвидността на газовия пазар в страната и региона. Реализацията на проекта ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките и подобряване на пазарната интеграция в Югоизточна Европа, посочва дружеството в съобщението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?