"Булгартрансгаз" прогнозира 30 на сто битова газификация през 2020 г.

Увеличение на битовата газификация от 2,6 на 30 процента през 2020 г., както и значително нарастване на местния добив в задоволяването на нуждите на вътрешния пазар. Това са част от параметрите в десетгодишния план на "Булгартрансгаз" за развитие на мрежите, който бе обсъден в ДКЕВР във вторник, съобщи БТА.

Нашите планове се съобразяват с местните характеристики на добив и потребление и с регионалното потребление на природен газ и източници на доставка. Оптимистична е целта за ръст на битовата газификация до 30 процента, но това е цел на цялото ни общество, защото това ще доведе до по-ниски разходи за населението и по-стабилни енергоресурси, заяви Кирил Темелков, изпълнителен директор на дружеството.

Елеонора Николова от Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че най-вероятно тази цел ще бъде намалена до 16 процента с оглед на това, че в момента потреблението на газ от битови клиенти е много ниска - едва 2,6 процента.

Като преносен оператор "Булгартрансгаз" не може да прогнозира и да влияе върху цените на синьото гориво, ние можем само да осигурим възможност за диверсификация на доставките и за конкуренция на газовия пазар, което би довело до намаляване на цените на природния газ, каза Кирил Темелков. Като тенденция, при равни други условия, в бъдеще ние можем да очакваме понижаване на цената на природния газ, каза Темелков.

Той изрази очаквания за повишен добив на база на заявените планове на добивните предприятия и подчерта, че съществено значение за това има как ще се развият проучвателните дейности в Черно море. В плана се залага на добив основно от находищата в Галата и Калиакра, които действат и в момента, както и в Девенци, където съвсем скоро ще започне търговският добив.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес