"Булгартрансгаз" регистрира дъщерно дружество "Газов хъб Балкан"

"Булгартрансгаз" регистрира дъщерно дружество "Газов хъб Балкан"

Държавната компания "Булгартрансгаз" регистрира дъщерно дружество "Газов хъб Балкан" ЕАД, което ще изгради и газова борса за територията на България. Към момента 100% от акциите принадлежат на "Булгартрансгаз" ЕАД с възможност на по-късен етап до 49% да бъдат предоставени на други физически и юридически лица, съобщиха от компанията в четвъртък.

Регистрацията на новата компания е следствие от промените в Енергийната стратегия на страната до 2020 г. одобрена от Народното събрание, и във връзка с осъществяването на идеята за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

Компанията ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите на природен газ в рамките на газов хъб "Балкан", който да стане първия ликвиден физически и търговски газов хъб в региона на Югоизточна Европа.

В изпълнение на своите цели, "Газов хъб Балкан" ЕАД ще изгради ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки съвременни продукти и финансови услуги, се казва в съобщението.

Като първи етап от изграждането на борсата, "Газов хъб Балкан" ЕАД ще предостави на участниците на пазара на природен газ в България и региона възможност да използват търговска платформа с всички необходими функционалности, предвидени в европейските регламенти.

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на управление чрез Съвет на директорите с председател - изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, и членове Захари Дечев и Кирил Равначки, който ще е изпълнителен член на Съвета на директорите.

В съобщението се отбелязва, че с изграждането на газоразпределителен център на територията на България ще се подобри енергийната сигурност, ще се осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще се гарантират конкурентни цени за потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?