"Булгартрансгаз" търси 150 млн. евро назаем за "Турски поток"

Операторът подписа и договора за компресорните станции по трасето между границите ни с Турция и Сърбия

Петкова присъства на подписването на договора за компресорните станции за "Турски поток", сн. Mediapool

"Булгартрансгаз" обявява процедура за търсене на 150 млн. евро кредит, с които да плати изграждането на 473 километра от газопровода "Турски поток" през България. Изпълнителният директор на държавния газов оператор Владимир Малинов съобщи това пред журналисти в четвъртък след подписването на втория договор за реализацията на проекта – този за изграждането на две компресорни станции по линейното трасе, за което преди дни компанията подписа контракт със саудитския консорциум "Аркад".

Сегашният договор със специално създаденото за целта дружество  ДЗЗД "Ферощал Балкангаз", с участници българската "Главболгарстрой" и дъщерното ѝ Главболгарстрой Интернешънал“ и немската "Ферощал Индустрианлаген ГмбХ" с 10 процента дял, е за 179 377 777 евро без ДДС или 350.8 млн. лв. Обединението има 715 дни да изгради двете компресорни станции, оборудвани от американската "Солар Търбайнс". Това са заложените срокове, но "защо да не стане и по-рано", коментира Малинов.

В рамките на срока и бюджета

Представителят на "Ферощал" Клаус Лескер каза, че обединението е готово да започне работа и ще се вмести в заложените срокове и бюджет. По думите му този проект е възможност за засилване на позициите на компанията му на българския пазар.

"Това е поредната стъпка за осъществяването на концепцията на "Булгартрнасгаз" за газовия хъб и "Балкански поток", каза Малинов след церемонията по подписването. Енергийният министър Теменужка Петкова допълни, че "това ни приближава към реализацията на проекта до края на 2020 г.", което "ще запази мястото на България на газовата карта".

Договорът с "Ферощал Балкангаз" е за построяването на две компресорни станции – Нова Провадия" и "Расово", Първата ще е разположена в района на варненското село Ветрино и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 10 MВ всеки. Другата компресорна станция ще е в землището на монтанското село Расово и ще има три газотурбокомпресорни агрегата с мощност от по 12 MВ всеки.

Предвидените компресорни агрегати и за двете станции са най-ново поколение, производство на американската компания "Солар Търбайнс" (Solar Turbines), която е лидер в сектора и белгийското ѝ подразделение е подизпълнител на договора. Те ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, отговарящи на изискванията на най-високите екологични изисквания.

Другите обявени от "Ферощал Балкангаз" подизпълнители са "Турбо Машина България" ЕООД и "Химкомплект Инженеринг" АД.

Съгласно подписания договор "Булгартрансгаз" трябва да заплати авансово 40 процента от цената на договора или около 140 млн. лв., което ще стане със собствени средства. След приключването на компресорните станции, газовият оператор има две години да преведе остатъка с 5 процента лихва, каза Малинов. Това щяло да стане с приходите от таксите за ползване на газопровода. "Булгартрансгаз" обаче си е запазил възможност да променя едностранно сроковете за плащане по договорите, ако успее да осигури от финансовите пазари по-евтино от предлаганото от изпълнителите финансиране", каза още той.

Търси се кредит от европейски банки

Още в четвъртък, 3 октомври, "Булгартрансгаз" ще обяви търг за осигуряване на заем от 150 млн. евро, които ще послужат за плащания на оператора по проекта за газопровода. Малинов не уточни за какво точно трябват парите, а само, че ще се ползват и по двата подписани договори. До 21 октомври ще се очакват офертите от регистрирани на територията на Европейския съюз банки, уточни шефът на дружеството. Търсеният кредит е краткосрочен – между 6 и 12 месеца, и ще бъде обезпечен с налични банкови средства на компанията, допълни той. "Това ще е първият кредит на "Булгартрансгаз", към момента задълженията на дружеството са нула", каза още Малинов.

От думите му стана ясно, че държавният газов оператор все още не е платил аванса от 250 млн. евро към саудитския консорциум "Аркад", с който бе подписан договора за линейната част на газопровода за сумата от около 2.2 млрд. лв. без ДДС. Причината е, че изпълнителят все още не е предоставил необходимите документи за извършването на превода, обясни Малинов.

Строежът на трасето също е по схема с авансово плащане и издължаване срещу лихва от малко над 4 процента след полагането на тръбите. Договорът претърпя обрат, след като първо бе спечелен от "Аркад", после консорциумът бе декласиран заради забавени документи и "Булгартрансгаз" тръгна да сключва договор с другия претендент – "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ), в който участваха италиански компании и люксембургско дружество с руски корени и свързано с руския Тръбен металургичен комбинат", за който още преди обявяването на поръчката руски медии писаха, че ще доставя тръбите за "Турски поток" у нас. "Аркад" обаче обжалва и спечели, което на свой ред бе обжалвано от ГРРБ. Изненадващо точно люксембургската фирма се отказа от жалбата и така на 18 септември бе подписан договорът със саудитците.

Слуховете в бранша са, че руснаците са се споразумели със саудитците и са влезли в поръчката. Това съмнение се подхрани от твърдението на премиера Бойко Борисов  при подписването на договора с "Аркад", че тръбите вече били доставени и още на следващия ден започвало развозването им за монтаж по трасето.

Неясни доставчици

Запитана сега от Mediapool как тръбите са доставени преди подписването на договора, министър Петкова отговори: "Знаете, че целта ни е максимално бързо изграждане на трасето". Тя посочи, че не знае кой е произвел тези тръби и информацията за доставчиците и изпълнителите на "Аркад" щяла да бъде поискана. В същото време допълни, че "изпълнителят има право по всяко време да променя фирмите, с които работи".

Което е явно е станало, предвид, че в офертата си "Аркад" бе предвидил руският "Челябински тръбопрокатен завод" да произведе тръбите за газопровода, а западни компании като "Сиско", "Шнайдер Електрик", "Бош", "Камерон Итали", "Бреда Енергиа", РЕПКо и други да доставят оборудване за монтажа на системата, за вътрешното ѝ прочистване и наблюдение, както и комуникационно оборудване и оптичен кабел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес