"Булгартрансгаз" търси нов заем за "Турски поток" и други проекти

Необходимото финансиране е до 400 млн. евро

"Булгартрансгаз" търси нов заем за "Турски поток" и други проекти

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" смята да поеме нов дълг за инвестиционната си дейност, след като миналия октомври взе заем от 200 млн. евро от четири банки за плащания по строежа на трасето на "Турски поток" в България, наричано "Балкански поток".

Сега дружеството търси до 400 млн. евро кредит за оперативни и инвестиционни разходи, без да се посочва конкретно за кои. Отбелязва се, че в момента "Булгартрансгаз" (БТГ) работи по ключови проекти като "Балкански поток", междусистемната връзка България-Сърбия, за която преди дни съобщи, че ще търси и съфинансиране от ЕК,  разширението на капацитета на подземното газохранилище "Чирен", както и изграждането на преносни газопроводи. Тези проекти ще допринесат за осигуряването на повече достъп до природен газ за промишлените и битовите потребители в България, пише в съобщението на оператора.

Той приема оферти от финансови институции, които са готови да предоставят търсените средства със срок на изплащане 6 години при лихва под 3.9 на сто. Критерий за избор на банка или банки ще е най-ниското предложено оскъпяване на заема. БТГ ще приема оферти за минимум 30 млн. евро от една финансова институция, като предпочита да вземе кредити от повече банки, за да диверсифицира задлъжнялостта си. Предлаганото от газовия оператор обезпечение по заемите е отново както за предишните кредити - доларов депозит, но този път в размер от 20 на сто от предлагания заем. Целта отново е освен да се спестят пари при плащанията на изпълителите на "Турски поток" и другите проекти, да се получи и доходност от лихвите по обезпечителните депозити.

От съобщението обаче става ясно, че основната цел на заема е да се плати предсрочно по проекта "Балкански поток", който се финансира от изпълнителя на строежа на тръбата "Аркад" и на доставчика на компресорните станции за трасето "Ферощал". Дваота консорциума сами осигуряват парите за газопровода, а БТГ плати аванси и ще трябва да погасява кредитното финансиране при лихва от над 4 на сто.

Търсейки сега по-евтини от тези заеми, БТГ смята да икономиса средства от проекта, чиято цена е над 3 млрд. лв.

"Чрез набирането на ресурс на по-ниска цена, дружеството ще има възможност да намали разходите си по реализацията на проекта, както чрез предсрочно плащане на част от дължимите суми към изпълнителите, така и посредством по-ниската цена на финансиране", обяснява дружеството.

Набраните средствата ще бъдат използвани и за реализацията на останалите ключови проекти, допълва се в съобщението.

Оферти от кредитните институции ще се приемат до 17:00 часа на 30 юни 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?