"Булгартрансгаз" търси нови 155 млн. евро назаем за газови проекти

"Булгартрансгаз" търси нови 155 млн. евро назаем за газови проекти

Държавният газов оператор "Булгаргаз" смята да вземе нов заем – този път за газовата връзка със Сърбия, разширението на газохранилището в Чирен и вътрешни проекти. Търсят се 155 млн. евро, оферти ще се приемат до 5 март, става ясно от публикуваната покана за набиране на финансовия ресурс.

Дружеството вече взе директни банкови кредити за 687 млн. евро за изграждането на газопровода "Турски поток". Отделно има да погасява от транзитни такси в следващите години останалата част от инвестицията за 1.5 млрд. евро или 3 млрд. лв. в този проект. То обаче продължава с намеренията си да влага в развитието на газовата си мрежа към общините Панагюрище, Пирдоп, Свищов, Банско и Разлог., както и в разширението на газохранилището в "Чирен", оценявано на над 550 млн. лв. и в терминала за втечнен газ в Александруполис.

За проектирането, доставките на тръби и строежа на 62-километровото трасе у нас на газовата връзка със Сърбия в края на януари бе обявен търг  на стойност 72.647 млн. евро. От тях 27.6 млн. евро предостави Брюксел миналия октомври по програмата си "Свързана Европа". Останалите ще трябва да осигури "Булгартрансгаз" (БТГ), като дружеството смята да прати авансово 45 млн. лв.

Както става ясно сега, парите ще са от този заем за 155 млн. евро, който обаче ще се изразходва и за други проекти.

Заедно с търга за газовата връзка бе обявен и такъв за изготвяне на инвестиционен план за разширението на газохранилището, но неговата стойност е едва 5.4 млн. лв.

Не се посочва останалите средства как точно ще бъдат изразходвани, но от обявлението се разбира, че БТГ смята да усвои парите до края на юни 2021 г.

Поставените от газовия оператор изисквания са за лихва не по-голяма от 2.5 процента, за едногодишен гратисен период и срок на изплащане пет години. Минималната оферта за кредитиране трябва да е до 15.5 млн. евро, но може и да се предложи по-голяма сума. Дружеството ще избере най-изгодните условия.

То ще гарантира кредитите като депозира в съответната банка до 20 на сто от отпуснатата сума в американски долари.

По същия начин бяха структурирани и предишните заеми.

През октомври 2019 г. операторът сключи договори за кредити за по 50 млн. лв. със "Ситибанк Европа", "ИНГ Банк", "Уникредит Булбанк" и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

Миналото лято пък дружеството получи десет оферти от български и европейски банки и един консорциум за предоставянето на общо 542 млн. евро заеми, но се отказа за вземе 55 млн. евро от руската "Външнотърговска банка". Така подписа договори за 487 млн. евро кредити от "Ай Ен Джи Банк", "Ситибанк Европа", "Райфайзенбанк България", "Уникредит Булбанк", "Обединена българска банка", Банка ДСК, "Юробанк България", обединение между държавната Българска банка за развитие, Общинска банка" и Международна инвестиционна банка, както и от Международната банка за икономическо сътрудничество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?