"Булгартрансгаз" вади 13 млн. лв. за активи на "Южен поток"

Имоти и разрешителни за строеж ще се използват за газовия хъб

"Булгартрансгаз" активно работи по един от любимите проекти на Борисов за газовия хъб, сн. БГНЕС

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще купи активи на българо-руското дружество "Южен поток България" на стойност над 13 млн. лв., които ще бъдат използвани за реализацията на правителствените планове за изграждане на газоразпределителния център край Варна. Това става ясно от обявена обществена поръчка за пряко договаряне между двете дружества на покупката на 28 поземлени имота и правата за строеж върху пет имота.

Възможността активи на дружеството "Южен поток България" да се използват за разширяването или модернизирането на българската газова мрежа, както и за реализацията на проекта за газов хъб край Варна, бе обявена от вицепремиера Томислав Дончев още през февруари 2016 г.

Руското решение за спиране на проекта за газопровода от Русия по дъното на Черно море, през България, Сърбия и Унгария до Австрия бе обявено през декември 2014 г., но смесеното дружество за реализацията на трасето през българска територия още съществува, макар и само с трима шефове и почти без дейност. То обаче има капитал в размер на 397.606 млн. лв. и имоти и дълготрайни материални активи за общо близо 37 млн. лв., според последния публичен финансов отчет на дружеството за 2015 г. Натрупаната към онзи момент обща загуба е била за 19.289 млн. лв.

В края на януари 2018 г. "Булгартрансгаз" бил уведомен с писмо, че акционерите с равни дялове в "Южен поток България“ – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и руската "Газпром", са решили да прекратят проекта за газопровода и да предприемат продажба на активите на проектната компания.

Според БЕХ е целесъобразно тези активи да останат във владение на българската енергийна група и да се използват от дъщерното ѝ дружество "Булгартрансгаз“ за други негови инвестиционни проекти. Затова е сега газовият оператор смята да купи въпросните имоти и разрешителните към тях, които в момента са интелектуална собственост на "Южен поток България".

В поръчката не се посочва къде са разположени въпросните 28 имота, нито каква е общата им площ, но става ясно, че купуваните активи включват Доклад за оценка на въздействието върху околната среда, Подробен устройствен план – Парцеларен план и План за застрояване във фази Предварителен и Окончателен проект, технически проекти и издадените във връзка с тяхното съгласуване и одобряване документи, геотехнически и геоложки проучвания, археологически проучвания, учредено право на строеж и др.

От финансовите отчети на смесеното дружество става ясно, че разрешителните основно са свързани с изграждане на две компресорни станции – Ресово и Варна, и за строежа на планирания приемен терминал за подводната тръба на газопровода на плажа Паша дере.

Според дадените към момента изявления от страна на премиера Бойко Борисов и членове на последните му две правителства, край Варна се планира да се изгради газовия хъб "Балкан", за който в момента се подготвя предпроектно проучване за смисъла от подобен проект, възможните източници за захранване, рентабилността и начините за финансиране. Все още не е ясно дали газовият център ще има хранилище за синьо гориво, каквато е практиката за подобни хъбове, защото освен място за газова търговия те са и газохранилища.

Не е ясно и как точно ще се използват закупуваните сега активи от "Булгартрансгаз", който е предвидил да похарчи 13 187 688 лв. без ДДС. Придобиваните терени обаче явно са по-голямата част от парцелите за спрения газопровод, тъй като според докладите на "Южен поток България" притежаваните земи и правата за строеж възлизат на 19.289 млн. лв.

От "Българския енергиен холдинг" заявиха за Mediapool, че "Булгартрансгаз" проявява интерес само към посочените 28 поземлени имота и вещни права. На този етап няма проявен интерес от други дружества на БЕХ и няма намерения за обявяване на поръчки за закупуването на останалите активи на "Южен поток България", казаха от държавната компания.

Приходите от продажбата ще постъпят по сметките на проектната компания и е въпрос на решение на акционерите кога да се разпределят поравно към тях и под каква форма, допълниха от БЕХ.

Холдингът обясни още, че взетото с "Газпром" решение за прекратяване на дейностите по проекта не води автоматично до ликвидация на дружеството "Южен поток България". Към такава евентуално ще се пристъпи след евентуалната реализация на активите на проектната компания и сключване на споразумение между акционерите относно цялостно уреждане на отношенията по прекратяването на проекта, заявиха от БЕХ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?