"Булгартрансгаз" влезе в Европейския алианс за чист водород

"Булгартрансгаз" влезе в Европейския алианс за чист водород

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" вече е член на Европейския алианс за чист водород, в който участват повече от половината европейски газови преносни оператори, за да си сътрудничат за внедряването на водорода като чисто и неизлъчващо въглероден двуокис гориво. Това съобщиха в сряда от дружеството, което вече има планове за строеж на тръбопровод за пренос на алтернативни на природния газ суровини като биогаз и водород до комплекса "Марица Изток", където намеренията са въглищните електроцентрали да получат евросубсидия за трансформация на газ, а после и на водород.

Инициативата за създаване на Европейския алианс за чист водород бе започната през юли 2020 г. от Европейската комисия като част от изпълнението на заложените цели и приоритети в европейските Стратегия за използване на водород и с новата Стратегия за промишлеността. Организацията трябва да спомогне за изпълнението на климатичните и енергийни цели на ЕС за климатично неутрална икономика до 2050 г.

Алиансът предвижда изграждане на канал за инвестиции за мащабно производство и подкрепа за търсенето на чист водород в ЕС. Амбицията е широко внедряване на водородни технологии до 2030 г., насърчавайки производството на нисковъглероден и зелен водород, както и неговия пренос и разпределение.

В инициативата участват 23 от 45-те европейски преносни оператора, членуващи в европейската организация ENTSOG, в това число: Bayernets, Conexus Baltic Grid, DESFA, Energinet, Enagás, Еustream, Fluxys, Gasunie, GRTgaz, Gas Connect Austria, GAS-SYSTEM,GASCADE Gastransport, Gas Networks Ireland, NET4GAS, Nowega, REN Gasodutos, OGE, ONTRANS, Plinacro, Snam, TRANSGAZ, Teréga, Thyssengas и Elering. От 13 юли към тях се присъединява и "Булгартрансгаз".

Участието на българския газопреносен оператор в инициативата ще даде възможност за сътрудничество с останалите европейски партньори в процеса по изграждане на инфраструктура, подходяща за пренос на водород и нисковъглеродни горива, както и за ускорено развитие на водородните технологии и използване на водородното гориво, посочва се в съобщението на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?