"Булсатком" изстрелва първия си сателит на 15 юни

Инвестицията в начинанието е 235 млн. долара

"Булсатком" изстрелва първия си сателит на 15 юни

"Булсатком" ще изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит в Космоса на 15 юни от площадката на НАСА – Кейп Канаверал във Флорида. Това съобщи Максим Заяков, управляващ собственик на "България Сат", дъщерно дружество на "Булсатком", пред журналисти.

Цялата стойност на проекта към момента възлиза на 235 млн. щатски долара. Средствата са осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ – US Ex-Im Bank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк, с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райфайзенбанк и СИБанк.

За разлика от повечето функциониращи европейски сателити, България е от малкото, чиито проекти са осъществени без финансова подкрепа от държавата, отбеляза Заяков.

По думите му очакванията са около 46% от капацитета на сателита да се използва за излъчванията на "Булсатком" и дъщерното ѝ дружество "България Сат", което е регистрирано в Сърбия. Останалите 54% от капацитета на сателита ще бъдат отдадени под наем.

Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави към сателита, като с някои от тях договарянето е в последна фаза, коментира Заяков.

От Министерство на отбраната също са проявили интерес към космическия проект.

"Световна тенденция е да се използват търговски сателити и за други нужди, включително и военни", каза Максим Заяков. Той добави, че по този начин се пестят много пари на бюджета и той като данъкоплатец адмирира подобен подход. Първите видими ползи за нашите потребители ще бъдат повече и по-качествени пакети и услуги, добави той.

Една от последните иновации на компанията SpaceX е суперсинхронна трансферна орбита, която ще позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си, коментира Петър Петков, директор "Проучване и развитие" в "България Сат".

Обикновено от изстрелването до позиционирането на съоръжението в геостационарна орбита се изразходват 90% от горивото. Чрез използването на суперсинхронна трансферна орбита се намаляват разходите и се увеличава допълнително технологичният живот на сателита, обясни Петър Петков.

20 980 секунди или 5:50 часа ще делят сателита "BulgariaSat-1" от изстрелването до отделянето му от втората степен на ракетата и продължаването на пътя му към позицията на геостационарната орбита, добави той.

"Геостационарната орбита е изключително ограничен ресурс. Съществува напрежение около него. За България е много важно, че ще използва ресурса си, защото нашата точка бе заета от друга държава и костваше много време, политическа воля и международна подкрепа, за да намерим решение на този въпрос", обясни Максим Заяков.

През 1977 г. се решава ресурсът на геостационарната орбита да се разпредели между националните държави, а след това на принципа на първия заявил. В Космоса съседи ще ни бъдат Швеция и Норвегия. Обхватът на българския сателит е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

"При благоприятно развитие на проекта, не е изключено в следващите 4-5 години да чуете отново за нас с проект за втори сателит", каза Максим Заяков,

"България Сат" е част от групата на телекомуникационната компания и доставчик на платена телевизия и интернет у нас "Булсатком".

"България Сат" е единственият сателитен оператор и иноватор в космическата индустрия в страната, предоставяща надеждни и сигурни решения за сателитни комуникации на радио и телевизионни, телекомуникационни, корпоративни и правителствени клиенти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес