"Булсатком" се оплака, че бТВ иска да вземе половината й бюджет за програмни права

"Булсатком" се оплака, че бТВ иска да вземе половината й бюджет за програмни права

От "безпрецедентна ценова преса" от страна на бТВ върху абонатите на "Булсатком" се оплака в петък доставчикът на телевизионни програми, който все още не може да се разбере с медийната група за условията за излъчването на нейните предавания и те остават извън пакета телевизии на "Булсатком".

"Исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата. Близо 35% от месечните сметки на абонатите отиват за закупуване на правата за излъчване на програми, значителна част от които бТВ иска само за своите канали", се посочва в съобщение на "Булсатком", разпространено до медиите.

 

Той посочва, че прави всичко възможно да достигне нормални ценови условия, но бТВ не била одобрила нито едно от отправените от доставчика предложения. Липсата на прозрачни тарифи и опитите за пакетиране на безплатната ефирна програма на бТВ с по-ниско рейтинговите ѝ канали представлява натиск както върху ръководството на "Булсатком", така и към клиентите на оператора, посочват от дружеството.

 

То изразява безпокойството си от това, че бТВ тиражира "клеветническа" информации, че "Булсатком" крие броя на абонатите си, тъй като това никога не е било критерий за определяне размера на таксите за излъчване на програмите на телевизията. Операторът допълва, че всяка година обявява данни за развитието на мрежата си и броя на абонатите си в Комисията за регулиране на съобщенията и от нейните доклади било видно, че "Булсатком" не разполага с "господстващо пазарно положение”.

 

"Буди безпокойство, че една медийна група с влияние в обществото си позволява да разпространява неверни внушения към аудиторията си и да клевети една изцяло българска компания като уронва престижа и на работещите в нея над 1950 служителя. От началото на кризата до сега Булсатком е разкрила над 1000 работни места равномерно в цяла България, като само за миналата 2012 са назначени 340 души. Само през януари т.г. предстои в София да бъдат назначени нови 10 служители", пише още в съобщение.

 

В него се допълва, че медийната група прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. "С това практически злоупотребява с предоставения ѝ за безплатно разпространение ефир като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния, смятат от "Булсатком".

 

Дружеството обяснява, че ще направи отбивката в месечната такса на клиентите в следващия период като отчете колко дни абонатите са нямали програмите на бТВ. Междувременно операторът бил пуснал нови програми към излъчваните над 80 и водел активни преговори за добавяне на други.

 

Техниците на дружеството вече са започнали да помагат на абонати да настроят външните и стайните си антени, ако искат да гледат безплатната ефирна бТВ. Те извършват от петък и настройки на телевизионни приемници, които позволяват да бъде приеман цифров телевизионен наземен сигнал с ефирната програма на бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България