"Булсатком" спря програмите на бТВ, ще намали месечната такса на абонатите си

"Булсатком" спря програмите на бТВ, ще намали месечната такса на абонатите си

Абонатите на "Булсатком" от сряда – 2 януари, не могат да гледат вече програмите на бТВ Медия Груп, тъй като операторът им спря сигнала заради изтекъл договор и неуредени приемливи условия за продължаване излъчването на предаванията на каналите на бТВ. Това съобщиха от "Булсатком", откъдето от края на миналата година не могат да се разберат с телевизията за новия контракт.

От компанията информират, че сигналът на програмите на бТВ Медия Груп ще бъде възстановен при достигане на справедливо решение за всяка страна, включително и за абонатите ѝ.

"Булсатком" обеща да компенсира своите клиенти за причиненото неудобство като намали месечната им такса за времето от прекъсването на сигнала до неговото възстановяване. Операторът ще оказва и съдействие за настройка на телевизионните приемници на клиентите си за приемане на ефирен сигнал.

"Спирането на програмите не зависи от волята на "Булсатком", тъй като договорът първо беше едностранно преустановен още преди неговото изтичане, а за времето между Коледните и Новогодишни празници до ново споразумение не се стигна", пише в съобщение на оператора. Той допълва, че като българска фирма трябва да съобразява търговските си договори изцяло с финансовите възможности на българските домакинства, които в условията на продължителна криза не позволяват каквото и да е повишаване на месечните такси на услугите.

От бТВ от своя страна твърдят, че "Булсатком" продължава да налага безпрецедентна ценова дискриминация на телевизията, въпреки че цената на нейните канали била изцяло съобразена с пазарните условия и себестойността на програмното съдържание.

"Като злоупотребява с пазарната си мощ и над 35% пазарен дял, "Булсатком" изнудва медията с непазарни цени, а в същото време предлага по-добри условия на други български канали с многократно по-нисък аудиторен дял", посочва бТВ в изявление.

"Общата пакетна цена на седемте канала на bTV Media Group реално не е променена спрямо миналата година и е значително по-ниска от цената, която Булсатком плаща за единичен български канал с многократно по-слаба гледаемост в сравнение с всеки от каналите на bTV", допълват от медийната група.

Според нея доставчикът на тв програми отказва конструктивни преговори и продължава да не заплаща дължимите значителни суми на бТВ медия Груп.

"Операторът събира в най-кратки срокове такси от всички свои абонати, и не само, че не плаща на медията в договорените срокове, но и декларира по-малък от реалния брой зрители. Така ощетява възможностите на телевизията за инвестиции в ново и качествено съдържание, а оттам – и самите зрители, които плащат именно за съдържанието, а не за преносната мрежа", посочват още от телевизия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?