"Булсатком" стана GSM-оператор в разгара на войната си с бТВ и ТВ7

"Булсатком" стана GSM-оператор в разгара на войната си с бТВ и ТВ7

Лиценз за предоставяне на мобилни услуги получи в петък компанията "Булсатком" в разгара на търговската си война с бТВ и ТВ7, съобщиха от доставчика на телевизия и интернет. Лицензът, увеличаващ броя на мобилните оператори, е бил връчен по-рано същия ден от председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков на директора на "Булсатком" Максим Заяков, потвърдиха от регулаторния орган. Платена е и цената от 19 млн. лв. за предоставяне на разрешителното за ползване на честотния ресурс.

Така към досегашните телекоми – "Мобилтел", "ГлоБул" и "Виваком", се прибавя и "Булсатком". Дружеството посочи, че ще започне да предлага още преди края на 2013 г. мобилни услуги на сегашните си абонати като обвърже в един пакет телевизия, интернет и телефония по същия начин, по който това правят МТел и "Виваком".

Паралелно на това продължава търговският спор между "Булсатком" и телевизиите от групите около бТВ и ТВ7, който бе определен от ТВ7 като "последен срок" за даване на разумна оферта от страна на фирмата разпространител на тв-програми. В противен случай телевизията ще спре сигнала си към доставчика на програми.

В съобщение до медиите от "Булсатком“ казват, че са изпратили "ново предложение до изпълнителния директор на ТВ "Седем" ЕАД Николай Бареков за продължаване на преговорите".

От компанията предлагат "обособяване на отделен пакет на каналите TV7 и Super 7, с отделна такса, като 35% от нея да остава за телевизията".

Спорът между доставчика и телевизиите от групите на бТВ и ТВ7 се разгоря, след като от телевизиите поискаха по-висока отстъпка от абонаментната такса на "Булсатком" за разпространението на програмите им и обвиниха дружеството, че укрива от броя на абонатите, като така ги ощетява. Те поискаха и по-висок процент от цената за разпространението.

В сряда пък служители на икономическата полиция влязоха в ТВплюс, близък до "Булсатком" тв канал. Обискът на телевизията и разпитите на служителите бяха по съмнения за водене на двойно счетоводство и укриване на данъци, какъвто сигнал бил получен в МВР.

В петък тон в спора добави и Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО). Досега организацията заемаше дистанцирана позиция, но сега в нейно съобщение се посочва, че "БАККО изразява безпокойство от разразилата се публична война между оператори и доставчици на съдържание с голямо влияние в обществото".

"Асоциацията иска ясна позиция на държавата, с която в защита на потребителите се възприема принципната теза, че телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс, трябва да са безплатни за алтернативните предприятия, опериращи електронни съобщителни мрежи - кабелни, сателитни, IPTV и т.н.", се казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?