“Булсатком“ взе седмия мултиплекс за тв цифровизацията

“Булсатком“ взе седмия мултиплекс за тв цифровизацията

Сателитният оператор “Булсатком“ ще изгражда седмия мултиплекс за разпространението на наземната цифрова телевизия. Това е решила в края на април Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщиха от там във вторник. Новият лиценз идва четири месеца, след като компанията с най-голям дял в излъчването на тв програми, получи лизенц и за предоставяне на мобилни услуги и на практика стана четвъртият GSM-оператор у нас.

 

Конкурсът за предоставянето на разрешителното за изграждането на платформата за цифровизация бе обявен в края на януари 2013 г., дни преди от Европейската комисия да заведат дело срещу България заради ограничаване на конкуренцията при цифровизацията на тв ефира, която у нас трябва да тръгне от 1 септември 2013 г., когато ще се изключи аналоговият сигнал.

 

Още тогава от Брюксел заявиха, че конкурсът за новия мултиплекс е закъснял, тъй като платформата няма да може да започне работа преди изключването на аналоговия сигнал и телевизионните програми ще трябва да сключат договори за разпространението си с наличните мултиплекси.

 

През 2009 г. пет от мултиплексите бяха разпределени в два лота, а конкурсите бяха спечелени от фирмите “Тауърком“ и “Хану Про“, които по-късно чрез поредица от сделки се оказаха свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Шестият мултиплекс – за разпръскването на държавните радио и телевизия, също бе спечелен от “Хану Про“, но по-късно лицензът бе прехвърлен на американската компания “HD Медиа сървисиз” ЛТД.

 

В конкурса за седмия мултиплекс се включи и дружеството "ДиВиБиТи", което обяви още в края на януари, че конкурсът се провежда за заблуда на Европейската комисия. То е класирано на второ място.

 

Първоначален интерес към конкурса прояви и компанията “Динамикс“, но тя не подаде заявление за участие в конкурса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес