Бум на искания за ПИК за данъците в края на срока за плащането им

Бум на искания за ПИК за данъците в края на срока за плащането им

По 1000 персонални идентификационни кодове (ПИК) дневно издава Националната агенция по приходите в навечерието на края на срока за подаване на данъчните декларации и плащането на сумите за довнасяне, който изтича на 30 април 2015 г. Кодът дава възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това е безплатен и безсрочен. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1 и 6, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. – 30 април 2015 г. До момента са получени над 350 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер, припомнят от агенцията.
 
НАП посочват, че всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане - 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки може да се получи от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на номер 0700 18 700. 

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?