Бум на наемите в София, студенти напускат общежитията

Бум на наемите в София, студенти напускат общежитията

Бум на пазара на наеми в София, изненадващ дори за традиционно силния август заради стуредните първокурсници, отчете компанията “Адрес“ в сряда. С почти 40% е нараснал броят на отдадените през първите десет дни на месеца жилища спрямо същия период на юли.

“Макар че разглеждаме толкова кратък период, имаме основание да вярваме, че тенденцията е трайна и ще се задържи не само до края на месеца, но и през септември”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.

По думите ѝ към към активно търсещите жилища първокурсници се присъединяват и студенти, които досега са живеели в общежития, но изплашени от неудобствата и проблемите с топлата вода в Студентски град напускат. “За разлика от предходни години, младите хора днес не настояват апартаментът да е близо до Студентски град, а предпочитат ниски цени и удобен транспорт до факултетите си”, обяснява новите тенденции Тасева.

Все пак, по данни на “Адрес“, 22% от регистрираните студенти или техните родители предпочитат да закупят имот, който да използват по време на следването, отколкото да наемат. В част от случаите семейството продава наследствен имот в родното населено място и добавя необходимата сума от спестявания, анализират от компанията.

Наемите на двустайните жилища в устроените квартали на София варират между 190 и 280 евро на месец, като най-голям обем сделки се сключват на нива от около 200 евро. Най-търсените квартали остават тези по трасето на метрото – Младост, Дървеница, Изток, Люлин. Около 10% от всички договори се подписват в левове, а не в евро, каквато е масовата практика.

“Наемодателите, въпреки сериозната конкуренция, продължават да преценяват наемателите като “надеждни” или неподходящи. Сериозен фактор за това оказва и емоционалният елемент, че тези хора ще живеят в дома им.”, коментира Тасева. Според нея това е изненадващо при положение, че почти половината от апартаментите, отдаване под наем, са закупени именно с такава цел, а не за живеене.

Според данните на агенцията, наемодателите могат да отстъпят от 10 до 35 евро от исканата цена, ако наемателите им допадат. Друг метод за намаляване на наема е заплащането на няколко месеца авансово или подписване на по-дългосрочен от стандартния едногодишен договор.

Очакванията са повишеното търсене да не доведе до поскъпване на наемите, тъй като има и голямо предлагане - между 7 и 8 оферти се падат на кандидат наемател.. Това прави сделките бързи – договор се подписва за период от 1 до 4 дни, посочват от дружеството.

Комисионната при наем на имот остава един месечен наем, но спестява и на двете страни освен време и много неприятни емоции. За наемателите това често са скрити проблеми на имотите (течове, проблеми във входа на блока, неплатени сметки от стари наематели, дори престъпна история на предходни наематели, което води до чести полицейски проверки). Наемодателите пък също си спестяват много нерви, тъй като по този начин виждат само “качествени и подходящи наематели“. Освен това брокерите с дълга история на пазара имат предложения, които никога не стигат до предлагане в интернет, защото са добри и изгодни.

Ако все пак собствениците или търсещите решат да действат сами, съветът на брокерите е да търсят максимален обем информация за историята на имота и да подписват договори с уточнени в него максимален брой детайли по поддържането на апартамента и плащането на сметките, съветват от “Адрес“.

Споделяне

Още от Имоти