Бум на сдружаване на собствениците заради санирането

Над 2800 са сградите в столицата с право да бъдат обновени

Снимка: БГНЕС

Безплатното саниране на панелките, което ще стане с държавен дълг, който ще се погаси от от всички данъкоплатци, предизвика бум на сдружаване на собствениците, което доскоро се смяташе за проблем. За по-малко от два месеца са регистрирани 750 сдружения на собствениците, отчете министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при представянето на Националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради в София.

Около 200 домоуправители на блокове дойдоха в НДК за да се запознаят на място с условията и да зададат вълнуващите ги въпроси на министъра и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Регистрирането на сдружение на собствениците в сградата е първото и задължително условие, за да бъде одобрен един блок за безплатно саниране.

От 750 сформирани сдружения на собствениците 300 са регистрирани по оперативната програма "Регионално развитие" и поне около 250-300 са новите целеви сдружения, което означава, че за тях предстои да се сключат договори за финансиране, посочи министър Павлова.

Сключените договори с Българската банка за развитие са 22, като поне толкова са чакащите и предстои подписването им. За по-малко от три седмици имаме 41 договора, одобрени за финансиране, допълни Павлова.

Над 2800 сгради в София имат право да се включат в програмата за саниране, като столицата е градът с най-много панелни сгради, отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова.

До момента са регистрирани 110 сдружения на собственици в столицата, като в процес на регистрация са още 30.

Към момента са подадени 18 заявления за финансиране от районите "Слатина", "Искър", "Подуяне", "Младост" и "Витоша" като девет от тях вече са одобрени, отчете Фандъкова.

Като плюс на програмата тя отчете възможността за конструктивно укрепване на сградите и намаляването на сметките за отопление, след като бъдат санирани.

Въпросите

Дошлите домоуправители задаваха практични въпроси. Един от тях беше свързан с попълването на лични данни в заявлението. Тъй като домоуправителите не са оператори на лични данни, за да няма злоупотреби може да попълните тези данни пред общинския служител, посъветва ги министър Павлова.

Основната ни цел е да осигурим конструктивна устойчивост, а не просто да "опаковаме" сградите, каза Лиляна Павлова. Другата е икономия на разхода за отопление. Опитът показва, че на места достига до 70%, отчете министърът. Не може собствениците да откажат изпълнението на задължителните изисквания за осигуряване на заложения клас С изисквания, допълни тя.

Областните управители ще контролират изпълнението на програмата от общините, но в основата ѝ стои гражданският контрол. Представители на сдруженията на собствениците могат да участват като наблюдатели при избора на изпълнители, каза Павлова.

Във връзка с често задавания въпрос как обектите с търговско или друго предназначение могат да участват, министърът обясни, че трябва да бъде спазен Законът за държавните помощи в сградите, в които се намират такива обекти. Общините ще трябва да се регистрират като оператор на държавна помощ, да регистрират и да следят за спазването на закона от обектите, които получават такава помощ, разясни Павлова.

По повод на другия най-често задаван въпрос – за необходимостта от създаване на сдружение на собствениците министър Павлова обясни, че Законът за управление на етажната собственост регламентира неговата регистрация като юридическо лице с нестопанска цел единствено за целите на програмата. То е необходимо, защото ще бъде получател на гаранцията за качеството на изпълнената работа и при дефекти ще може да предяви претенция към изпълнителя за тяхното възстановяване, каза още тя. Сдруженията не третират и нямат право да се занимават с взаимоотношенията на отделни собственици с трети страни и не мога да поемат финансови задължения вместо тях, допълни министърът.

За да се улесни изпълнението на програмата, се дава възможност на отделни сдружения да представляват блок-секциите в големите сгради. Заявлението за финансиране, обаче трябва да бъде само едно за цялата сграда.

Минимално увеличение на данъците при саниране

Подготвят се промени в закона, които ще определят данъчните облекчения. Те ще останат в сила за собствениците, които сами са си обновили сградите. За санираните със средства от Националната програма тези облекчения няма да важат. Дължимите данъци и такси ще бъдат увеличени минимално, обяви Лиляна Павлова.

По повод на мерките, които програмата ще финансира, министърът обясни, че може не само вертикалните щрангове да бъдат подменени с хоризонтални, за да се осигури индивидуално отчитане, но може да бъде сменен и видът на отоплението. Ако направените обследвания предпишат, ще бъде сменяна електрическата инсталация в сградата.

Няма да бъде финансиран ремонт на жилищата, оборудване подмяна на отоплителни тела в апартаментите и закупуване на техника. Програмата не финансира подмяната на асансьори. Собствениците на сграда са длъжни да осигурят тяхната безопасност. При технически изправни асансьори ще осигурим тяхната енергийна ефективност, каза Павлова и обясни, че това включва подмяна на електрическата инсталация и осветление и монтиране на интелигентна система за управление.

Остъклените балкони се считат за допустими само ако са устойчиви и конструкцията им не е утежнена или са надградени. В противен случай те ще бъдат считани за незаконно строителство, обърна внимание министърът.

Проектантите ще трябва да предложат добро архитектурно решение за външния вид на всяка сграда. С решение на общинския съвет ще бъдат определени общата визия на сградите и кварталите, за да бъде обликът добър, допълни министърът.

Столичният кмет Фандъкова припомни, че общината е разработила типови проекти за всички видове панелни обекти и ги предоставя безвъзмездно на гражданите. На тяхна база ще се разработват конкретни проекти за отделните обекти. Издаваните от общината разрешения за строеж и тротоарното право, където е необходимо, ще бъдат безвъзмездни, за да не натоварваме бюджета на програмата, допълни тя.

Сградите, които изцяло въведат мерки за енергийна ефективност, ще участват приоритетно в проект "Зелена София", който предоставя посадъчни материали и оборудване за малки градинки и околоблокови пространства, каза още Фандъкова.

В Столична община е създадено специално звено, което да съдейства на гражданите при участието им в програмата.

Европейските програми

Одобрените сгради за саниране по оперативна програма "Регионално развитие" са 293, от които 100 са в София. Ако собственици на вход или блок секция са сформирали сдружение за участие в европейския проект, живеещите в останалата част от блока ще могат да участват в националната програма, каза министър Павлова.

От следващата година ще разполагаме с още 350 млн. лв. по новата оперативна програма "Региони в растеж", с които ще могат да бъдат обновявани по-малки сгради, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?