Бум на ясновидци и екстрасенси в Русия

В страната има около 800 000 окултисти и самозвани лечители, в сравнение с 640 000 лекари

Бум на ясновидци и екстрасенси в Русия

Докато икономиката на Русия затъва, жителите ѝ се тълпят към самозвани магьосници, екстрасенси и ясновидци в търсене на чудодейно решение за своите проблеми. Индустрията на окултните услуги се оценява на милиони паунда годишно, като практикуващите ги могат да спечелят по 13 хил. паунда месечно в големи градове като Москва, разказва в. "Таймс" в кореспонденция от Русия.

По данни на Руската академия на науките в Русия има около 800 000 окултисти и самозвани лечители, в сравнение с 640 000 лекари. Към екстрасенс или гадател се обръщат 67% от руските жени и всеки четвърти от руските мъже.

Вниманието към проблема бе привлечено заради съдебния процес в Москва срещу шайка "екстрасенси", обвинени в измама на стотици клиенти, основно възрастни жени, за сума от 2.5 млн. паунда за последните три години.

Следствието установи, че във въпросния център "Миранда" са работили около 40 оклутни лечители. Един разговор по телефона е струвал не по-малко от 245 пуанда.

По думите на полицията, такива групи често се насочват към хора със здравословни проблеми, например болни от рак, като купуват медицински данни от работещи в болниците.

Критиците на властта твърдят, че тя поощрява измамниците, като издава лицензи на такива предприемачи.

По всяка вероятност окултните вярвания са намерили пътека и към Кремъл. Александър Дугин, крайно десен философ и политически анализатор, определен преди време от "Форин афеърс" като "мозъка на Путин", открито е участвал в окултни церемонии през 1990-те години. Той освен това хвалеше "духовната и трасценденталната страна на фашизма", както сам се изразяваше.

Споделяне

Още от Общество