Бум на заразени с ХИВ вируса в Гърция

Бумът на ХИВ вируса в Гърция може да излезе извън контрол, ако не бъдат предприети спешни мерки, заявиха европейски здравни представители, цитирани в петък от Ройтерс.

От Европейския център за превенция и контрол на болестите (ЕЦПКБ) съобщават, че инфектирането с причиняващия СПИН вирус сред използващите наркотици и други рискови групи нараства бързо. Директорът на ЕЦПКБ Марк Спренгер е в Атина, където ще обиколи болници и ще се срещне с гръцки представители. Спренгер ще отбележи пред тях, че безплатното раздаване на спринцовки и метадоновите програми трябва да се увеличат, а проверката и лечението на вируса трябва да е достъпно за всички, посочва Ройтерс.

"Необходими са незабавни координирани действия, за да се намали и евентуално да се спре настоящия бум", е заявил директорът на центъра пред агенцията.

Здравната система на Гърция е под сериозен натиск, което прави по-труден достъпът на бедни, безработни и бездомни до лечение. Според доклад на европейския център не е ясно доколко гръцката дългова криза е свързана с бума на заразените с ХИВ-вируса, но очевидно има съществено "социално и здравно влияние".

В Атина има опасения, че здравните услуги за лечение на ХИВ-вируса са достигнали дъното заради бума на регистрираните случаи на заразени през 2012 г. От 2007 г. до 2010 г. в страната се регистрират само между 10 и 15 случая на година сред използващите венозно наркотици.. През 2011 г. има 256 подобни случая. Още 314 случая на заразени наркозависими хора са регистрирани между януари и август 2012 г. Общо случаите на заразени с ХИВ вируса до август тази година са 768.

Комбинация от лекарства могат да осигурят на заразените пациенти близка до нормалната продължителност на живота. Цената на медикаментите, които се взимат през целия живот, е между 10 и 20 хиляди евро на година.

"Цената на превенцията ... ще бъде значително по-малка от тази на лечението на заразените", посочва Спренгер.

В Гърция се наблюдава нарастване на процентите на други здравни проблеми като депресия и самоубийствата. Страната се бори и с повторната поява на разнасяните от комари вируси като малария и западнонилска треска.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?