Бум на заводската активност в еврозоната през октомври

Бум на заводската активност в еврозоната през октомври

Растежът в промишления сектор на еврозоната рязко се е ускорил през октомври, но възстановяването от силно потисната активност в разгара на коронавирусната пандемия отново е движено основно от Германия, сочи ключово проучване, цитирано от Ройтерс.

Окончателният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай) на Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) е скочил от 53,7 пункта през септември до 54,8 пункта миналия месец - най-високо от юли 2018 година и над предварителното равнище от 54,4 пункта.

Промишлеността в еврозоната е процъфтяла през октомври. По-високи темпове на производство и поръчки рядко е имало през последните две десетилетия. И макар данните да вещаят добро четвърто тримесечие, нарастването е тревожно неравномерно, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Ай Ейч Ес Маркит.

Германия отново е "звездният" изпълнител с голяма преднина, като фабриките ѝ отчетоха най-високия скок на новите поръчки в 25-годишната история на проучването, допълва Уилямсън.

Само че Германия, също като други водещи страни в блока, наложи неотдавна контрол, който е почти толкова строг, колкото и през първия етап на кризата. Това предполага, че поне част от производствената дейност може да бъде ограничена, отбелязва Ройтерс.

Има голям риск възраждането на коронавируса, което е в ход в цяла Европа, да спре зараждащото се възстановяване на еврозоната, показа неотдавнашно проучване на Ройтерс.

В доминиращия сектор на услугите има свиване за миналия месец на фона на втората коронавирусна вълна из Европа.

Споделяне

Още от Бизнес