Бум в продажбите на пиратски компак дискове

Слушането на музика никога не е било толкова популярно, но най- големите звукозаписни компании не са доволни от начина, по който хората се снабдяват с нея.

Над 1 милиард пиратски компак дискове са били продадени през последната година, по данни на Международната федерация на фонографската индустрия (МФФИ).

Общият пазар на пиратските дискове се оценява на 4,6 милиарда долара за същия период, повече от 7 % в сравнение с 2001 г.

Смята се, че два от всеки пет компак диска или музикални касети са нелегални.

По-голямата част от парите, спечелени от пиратския пазар, отиват в полза на организирани престъпни групировки, предаде Би Би Си.

Председателят на МФФИ Джей Бърман казва:"Това е огромна, огромна търговска дейност, включваща големи количества пиратски компак дискове".

"Това, с което се сблъскваме в последните три години, е взривообразното нарастване на броя на звукозаписните компании" за нелегална продукция, посочи той.

Същевременно близо 50 милиона броя компак дискове биват залавяни преди да стигнат до публична продажба - което е четири пъти повече в сравнение с предишната година.

За пръв път МФФИ публикува списък на първите 10 страни в света, където трябва да бъде ударена пиратската индустрия. Те са: Бразилия, Китай, Мексико, Парагвай, Полша, Русия, Испания, Тайван, Тайланд, Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?