Бумът на населението в Африка подхранва неудържимата миграция към Европа

Бумът на населението в Африка подхранва неудържимата миграция към Европа

Когато германският канцлер Ангела Меркел беше на обиколка в три африкански страни тази седмица, за да разговаря за обуздаване на миграцията към Европа, лидерът на най-бедната страна в света Нигер предложи в страната му да бъде приложен "План Маршал" с масирана помощ, за да спре заминаването на хора.

Меркел любезно отклони искането, изразявайки резерви за това дали помощта ще се изразходва правилно, и припомни, че на среща на върха в Малта миналата година Европейският съюз вече отпусна 1,8 милиарда евро за попечителски фонд за обучение и пренастаняване на мигранти.

Президентът на Нигер Махатма Исуфу обаче предложи и нещо може би по-важно в дългосрочен план от пакет за развитие - да се намали прирастът на населението на Нигер от сегашните 3,9 процента, най-високия в света.

Макар той да не посочи подробности как може да се постигне това, демографията със сигурност е ключът както за решаване на миграционната криза в Европа, така и на проблема с бедността в Африка, която я подхранва. Докато прирастът на населението в африканските страни надхвърля способността им да образоват, осигуряват жилище и работа на гражданите си, огромен брой хора ще продължават да рискуват живота си, прекосявайки пустини и морета, за да избягат.

"Този проблем не може да се реши просто с отпускане на пари", казва Оуоейе Облумиде, демограф от Университета Боуен в Югозападна Нигерия, един от най-гъсто населените райони в света.

"Хората ще станат твърде много и развитието, което е необходимо, ще е невъзможно. Трябва да се понижи раждаемостта и да се намали броят на населението (като се осигури образование и възможности за израстване на жените)", казва той.

Нигер, обширна и до голяма степен пустинна страна на север от Нигерия, е пример в най-чист вид за предизвикателствата в Африка. При средно 7,6 деца, родени от една жена, до 2050 г. се очаква населението ѝ да се увеличи повече от три пъти до 72 милиона души, показват най-новите данни на ООН. Към същия момент населението на Африка ще е нараснало повече от двойно, достигайки 2,4 милиарда души, посочва ООН.

Честите суши в Нигер причиняват глад, а ограниченото инвестиране в образование означава оскъдица на квалифицирана работна ръка. И все пак по някакъв начин страната трябва да увеличи колосално производството си на храни просто за да продължи да съществува.

Рай за трафикантите на хора

По някаква ирония местоположението на Нигер сред пясъците на Сахара, където до голяма степен липсват закони и контрол, прави страната притегателно място за мигранти. Те идват от цяла Африка, надявайки се да бъдат прекарани нелегално от трафиканти в името на по-добър живот до Либия или Алжир, или пък през Средиземно море до Европа. Така мигрантите докарват пари в брой на Нигер - страна, която многократно е показвала, че не може да изхранва населението си.

Тридесет осем годишният Усман Диало пътувал 10 дни с автобус от Сиера Леоне на атлантическия бряг до Агадез, нигерски град в Сахара, пресечна точка на бизнеса с трафика на хора. Той платил 700 долара на полицейски и военни контролни пунктове по пътя. Именно на амбиции като неговите германската канцлерка иска да попречи.
"Искам да работя в автомобилен завод в Германия", казва той в не добре осветен ресторант в Агадез. Скромните му притежания - чифт панталони, обувки, вода и Библия - се събират в малък сак.

Международната организация по миграцията (МОМ) очаква мигрантите, преминаващи през района на Агадез, тази година да достигнат 300 000 - над два пъти повече, отколкото са били през 2015 г. - 120 000.

Европейските висши представители искат да разубедят мигранти като Диало, като дадат ясно да се разбере, че животът им на незаконни имигранти в Европа няма да е по-добър, отколкото ако останат в Африка. Това послание обаче още не е стигнало до адресатите си.

Каналджиите в Агадез измъкнали от Диало над 250 долара, за да стигне той до Централна Либия. Отчаян, мъжът дал последните си пари на банда, която се надявал да свърши работа. "В Европа мога да печеля и да спестя пари. Не мога да се върна обратно. Там нямам нищо", казва той за родната си Сиера Леоне.

През 2013 г. нигерски следователи, разследващи корупция, направили изследване, което така и не било публикувано, но което стигнало до журналисти от Ройтерс. Според него силите за сигурност в Нигер печелят по около 850 долара от всеки курс на трафикантски камион - само от мигрантите, без да се включват парите, които получават от бандите. Правителството не отговори на молбата за коментар на тази информация.

Направо неудържимо

Агадез, занемарен град с потънали в пясък улици и къщи от кал, преживява бум. Натрапници обсаждат новопристигналите мигранти на автобусната спирка. За 10 долара те предлагат място в заключени с катинар дворове, където пристигналите спят направо на мръсния под. Собствениците могат да натъпчат 40 мигранти в един такъв двор, печелейки неколкостотин долара на нощ. Улиците са пълни с чейнчаджии и продавачи на моторно масло. "Голяма част от населението на Агадез сега се прехранва, като предлага услуги на минаващи транзит мигранти", казва Рихард Данцигер, регионален директор на МОМ за Западна и Централна Африка. "Това, което не можем да направим сега, е да предложим реална алтернатива", казва той и подчертава, че "съчетанието от помощ за развитие и създаване на работни места е единственият път напред".

Според популярна сред инвестиционните банкери и консултантите по мениджмънт теория неволите на африканското население ще се решат от само себе си.
Африка - казват те - ще получи "демографски дивидент", тъй като нейното увеличаващо се младо население стимулира иновациите и потребителските пазари - както стана в Азия през изминалите десетилетия.

Най-новият срив на стоковите борси показа причини за по-слаб оптимизъм: Африка продължава да е свръхзависима от суровините и не успява да създава работни места в производствата или услугите, съдействали за възхода на Азия.

В допълнение, противно на прогнозите, икономическият растеж не е допринесъл съществено за намаляване на раждаемостта в повечето африкански държави. Независимо от "съживяването" в Африка миграцията ще остане до голяма степен неудържима, казва Чарлз Робъртсън от инвестиционна банка "Ринейсънс кепитъл".

Всеки интелигентен млад човек, който избира да остане, в повечето африкански страни има добри изгледи да удвои състоянието си след 10 години, но все пак има дилема, казва той.
"Можеш да останеш и да се върнеш към равнището, на което е била Германия през 1920 г., или да прескочиш 90 години развитие и да имаш добър стандарт на живот още сега. Това положение няма да се промени още половин век", подчертава Робъртсън.

По БТА

Споделяне

Още от Свят