Бундесбанк критикува Париж заради бюджетната му политика

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди, че френската бюджетна политика застрашава надеждността на бюджетните правила на еврозоната и ги подлага на изпитание, съобщи Ройтерс.

"Жизнено важно е да се придържаме към тези правила, защото надеждността им е в опасност", каза Йенс Вайдман по холандската телевизия.

"Валутният съюз изисква членовете му да поддържат стабилност. Това означава бюджет в изправност и спазване на споразуменията", продължи президентът на Бундесбанк, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка.

Новият френски министър на финансите Мишел Сапен каза миналата седмица, че Франция ще поиска да бъде преразгледан даденият ѝ краен срок да се вмести в 3-процентния таван на бюджетния дефицит.

"Франция подлага на изпитание надеждността на тези нови правила", каза Вайдман. Други висши европейски служители, сред които комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, заявиха пред Ройтерс, че няма основания да се удължава крайният срок, даден на Франция да изпълни изискванията за бюджета.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?