Бундесбанк разкритикува идеите за разхлабване на бюджетната дисциплина в еврозоната

Германската централна банка Дойче Бундесбанк разкритикува предложението на Европейската комисия за въвеждане на по-голяма гъвкавост на Пакта за стабилност и растеж в еврозоната.

Миналата седмица еврокомисарят за икономиката и финансите Хоакин Алмуния предложи да бъдат променени някои от основните правила на Пакта за стабилност и растеж, който гарантира бюджетната дисциплина в зоната. Според него на страните-членки трябва да се позволи да надхвърлят установения таван за бюджетния дефицит - 3 % от Брутния вътрешен продукт не само при рецесия, както предвижда Пактът, а и в периоди на продължителен бавен растеж.

Макар че Германия, заедно с Франция, през последните години нарушава тази котва, Бундесбанк разкритикува това предложение. Според германската Централна банка, това ще доведе до отслабване на Пакта за стабилност и растеж.

"Това ще влоши рамковите условия за провеждането на парична политика в еврозоната", предупреди във вторник Дойче Бундесбанк.

Очаква се финансовите министри на ЕС да обсъдят неофициално за пръв път предложенията за промени на Пакта на срещата си в Холандия на 10 и 11 септември.

"Сложихме началото на дебата, така че всеки може да каже какво мисли", коментира реакцията на Бундесбанк говорител на Европейската комисия.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?