Бундестагът одобри свързан с климата законодателен пакет

Бундестагът одобри свързан с климата законодателен пакет

Долната камара на германския парламент, Бундестагът, одобри свързан с климата важен законодателен пакет, който цели да гарантира, че Германия ще постигне целите си да намали емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Ройтерс.

Това стана след месеци на пазарлъци между християндемократическия блок на канцлера Ангела Меркел и коалиционния му партньор - социалдемократическата партия.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, се стреми да намали до 2030 г. парниковите емисии до 55 процента от нивата им през 1990 г.

Законодателният пакет налага задължения на различни държавни ведомства и ще доведе до увеличаване на разходите на крайните потребители за използване на изкопаеми горива в транспорта и отоплението. Той предвижда през 2021 г. да влезе в сила цена на въглеродните емисии, отбелязва ДПА.

Цената на влаковите билети трябва да падне от началото на следващата година, в резултат на намаляване на ДДС, за да намалеят пътуванията по въздух и с автомобили. Същевременно от 1 април догодина ще поскъпнат билетите за вътрешните полети.

Бундестагът прие също мерки за субсидиране на пътниците, използващи железопътен транспорт, и за реновация на сгради.

Те бяха разкритикувани както от екологични организации, които ги смятат за недостатъчни, така и от икономисти, според които ще бъдат засегнати по-неплатежоспособните граждани.

Данъчните аспекти на законодателния пакет ще трябва да бъдат одобрени и от горната камара на германския парламент, за да влязат в сила. Те ще бъдат обсъдени от Бундесрата в края на месеца, на фона на индикациите, че той може да настоява за промени, отбелязва ДПА.

Горната камара на германския парламент представлява 16-те провинции в страната.

Зелените, които са част от управляващата коалиция в девет провинции, могат да забавят или блокират законодателния пакет. Високопоставен представител на екологичната партия заяви, че мерките не са нито бързи, нито ефективни в достатъчна степен.

Споделяне

Още от Европа