Безредици при първия протест срещу СИРИЗА в Атина

Бундестагът одобри удължаване на спасителната програма за Гърция

Слухове, че страната върви към трети заем от 30 млрд. евро, финансовият министър отрича

Волфганг Шойбле говори пред Бундестага.

Германският парламент одобри с голямо мнозинство удължаването с четири месеца на спасителната програма за Гърция. Депутатите в Бундестага (долната камара на германския парламент) подкрепиха решението с 542 гласа "за" при само 32 гласа "против".

Гласуването се очакваше с голям интерес, тъй като става в последния възможен срок, а и Германия настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия.

От друга страна резултатът не е изненадващ. Вчера удължаването на помощта получи подкрепата на огромно мнозинство от консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел при пробно гласуване. От общо 311 депутати в консервативния блок, включващ членове на Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), само 22-ма се противопоставиха, а петима се въздържаха.

Социалдемократите, които споделят властта с консерваторите на Меркел, гласуваха единодушно за удължаване при своя тестов вот.

Преди гласуването германският министър на финансите Волганг Шойбле призова парламента да вземе "трудно решение" и да одобри удължаването на помощната програма за Гърция. "Не говорим за нови милиарди за Гърция, не говорим за някакви промени в тази програма. По-скоро става дума да се осигури допълнително време за успешно приключване на програмата", каза Шойбле. Той увери депутатите, че на Атина няма да бъде позволено да изнудва партньорите си от еврозоната. "Не става дума за нови пари. Не става дума за промяна на програмата, а за довършване на програмата", посочи министърът.

В деня на гласуването германското сп. "Шпигел" предложи да се прибегне до "подстрижка" на гръцкия дълг, тъй като смята, че това ще е "най-честното" решение за преодоляване на гръцката криза. В статията се изтъква, че 227-те млрд. евро, влезли в Гърция през последните пет години, не са били подаръци, а са били заеми.

Илюзия все пак е страните кредиторки, начело с Германия, да вярват, че тези пари ще се върнат обратно в касите. Може да е погрешен начинът, по който гърците изразяват това, но всъщност те имат право, Гърция се нуждае от "подстрижка" на своя дълг, пише "Шпигел", преценявайки, че с даваните спасителни пакети, Германия е влязла в "омагьосан кръг".

Подстрижката би дала на гръцкото правителство възможност да стъпи на крака и да покаже, че е готово и способно да отърве страната от оковите на корупцията и да наложи най-сетне една логична данъчна система, посочва "Шпигел".

Гърция върви към трети заем от 30 млрд. евро?

Гърция върви с бързи стъпки към трети меморандум и трети заем, твърдят в петък гръцките вестници, като се позовават на високопоставени източници от еврозоната.

В. "Вима" пише, че според един от тези източници "Гърция може да има нужда от нов заем от над 30 млрд. евро в следващите две години". Твърди се, че кредиторите са обсъждали при закрити врата тази възможност за нов спасителен пакет за Гърция още преди предсрочните парламентарни избори в страната на 25 януари.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обаче отхвърли подобен сценарий. Ние не бяхме избрани, за да приложим някакъв нов спасителен план, каза Варуфакис в интервю за телевизия Мега. Според него споразумението с партньорите е ликвидирало досегашния спасителен план и че правителството е постигнало повече, отколкото е очаквало.

В отговор на критиките към споразумението, прераснали снощи във вандалски прояви и сблъсъци по улиците на Атина, Варуфакис подчерта, че алтернативата за Гърция е била излизане на страната от еврозоната. "Ами в такъв случай как щяхме да финансираме собствената си програма", запита той.

По думите му "творческите неясноти" в текста на споразумението са били поискани и от европейските партньори на Гърция. Варуфакис нарече споразумението "смокиново листо", за да може правителството да каже, че спасителният план е приключил.

Нашият ангажимент е, че ще бъдем последователни по отношение на задълженията ни и че предоговарянето на дълга върви наред с всичко останало, каза Варуфакис и допълни, че вече е започнало договаряне с партньорите за дупката в бюджета.

Споразумението с Гърция може да промени нещата, но мнозина в Еврогрупата не са убедени, че Атина ще изпълни поетите ангажименти. Новото гръцко правителство трябва да бъде готово за допълнителни бюджетни мерки, казал същият източник от еврозоната, пише в. "Етнос".

В следващите четири месеца няма да има обсъждания за облекчаване на гръцкия дълг, казал още той. Сигналите от Атина тревожат кредиторите, не е изключено МВФ да отложи следващия си транш за Гърция. Ако се случи, ще е кредитно събитие, което е доста обезпокоително, предупредил източник от фонда.

В друго интервю, пред агенция Блумбърг финансовият министър Янис Варуфакис уверява, че Европа и МВФ няма да оставят Гърция да фалира. Той заявява, че новото гръцко правителство ще направи всичко възможно, за да остане Гърция в еврозоната.

В. "Та неа" цитира премиера Алексис Ципрас, който обещава, че правителството бързо ще пристъпи към радикални реформи.

В. "Прото тема" обявява, че ЦК на СИРИЗА ще извърши промени в партията. Промените идват след разцепление в редиците на СИРИЗА, предизвикано от новото споразумение за страната. Правителственият говорител казал, че в следващите дни ще стане известно и решението дали споразумението ще мине през парламента.

Безредици при първия протест срещу СИРИЗА в Гърция

Снощи в центъра на Атина се проведе първият протест срещу управлението на партията СИРИЗА. Около 450 демонстранти преминаха на шествие, за да изразят гнева си.

После обаче около 50 анархисти с качулки подпалиха автомобили и причиниха щети на магазини. Те хвърляха бомбички и камъни срещу органите на реда.

Палежи е имало и в Атинската Политехника.

Според гръцките медии полицията не се е намесвала по време на демонстрациите.

Споделяне

Още от Европа