Бундестагът ратифицира разширяването на НАТО със 7 нови члена

Бундестагът ратифицира с голямо мнозинство втория етап от разширяването на НАТО със седем нови страни от Централна и Източна Европа, сред тях и България. Против гласуваха единствено двамата депутати от Партията на демократичния социализъм, приемничка на бившите източногермански комунисти.

България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния бяха поканени да се присъединят към НАТО през ноември 2002 г. и подписаха договорите за присъединяване през март т.г. Те ще влязат в сила през май 2004 г., след като бъдат ратифицирани от парламентите на всичките 19 сегашни страни-членки.

На разискванията тази сутрин в Бундестага германският външен министър Йошка Фишер нарече разширяването на НАТО на изток "историческа необходимост". По думите му то е паралелен процес на разширяването на Европейския съюз на изток. Бившият министър на отбраната , християндемократът Фолкер Рюе, го нарече решаващ принос за сигурността на Европа.

Сегашното второ разширяване на НАТО на изток е най-голямото досега. С приемането на балтийските държави западният военен съюз за първи път опира до границата на Русия. Москва дълго се противопоставяше на това, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?