Бундестагът твърдо подкрепи спасителния пакет за Гърция

Германци заемат ключови постове в гръцката данъчна администрация

Канцлерът Ангела Меркел

Германският парламент оказа мощна подкрепа на спасителния пакет за Гърция от 130 милиарда евро макар канцлерът Ангела Меркел да предупреди, че има рискове при предоставянето на Атина на това второ "спасително въже",  предаде ДПА. При вота в понеделник вечер в долната камара на германския парламент - Бундестага - 496 депутати подкрепиха спасителния пакет, като опозиционните Германска социалдемократическа партия и Зелените застанаха зад правителството. Петима депутати се въздържаха, а 90 бяха против.

17 от депутатите от управляващата коалиция гласуваха "против".

Германският канцлер Ангела Меркел прикани парламентаристите да подкрепят втория спасителен план за Гърция като предупреди, че спасяването на Гърция не е лишено от рискове. "Никой не може да даде 100-процентови гаранции за успех", каза Меркел пред депутатите. Според нея обаче ползите от подкрепата за Гърция са по-големи от опасностите, които крие тази програма.

Меркел се противопостави на изказванията в парламента за излизане на Гърция от еврозоната, като изтъкна, че последиците от един фалит на Гърция ще бъдат неизмерими.

Германци поемат гръцката данъчна администрация

Същевременно от съобщения в гръцките медии става ясно, че след договореност между правителствата на Гърция и Германия германски експерти ще заемат ключови постове в гръцката данъчна администрация.

"Германия праща 160 управленски кадри, за да се включат в данъчната администрация", пише в. "Етнос", цитиран от БТА, и добавя, че германците се завръщат в данъчните служби, за да се хвърлят в битката срещу неплащането на налози.

Вестникът отбелязва, че въпросните данъчни сравнявали нуждите на Гърция от такава експертна помощ с тези на Източна Германия през 90-те години. Те припомнят, че тогава и източногерманците имали резерви към Запада по отношение на тази помощ.

В. "Та неа" информира за секретен доклад на компетентна служба на Европейската комисия, в който се предупреждавало, че действащият в Гърция механизъм за събиране на данъци е изправен пред сериозни проблеми и че значителна част от упражняващите свободни професии в страната, като лекари, адвокати, инженери, декларирали доходи под необлагаемия минимум, както и че бизнесмени не плащат ДДС.

Германски представител обаче изразил безпокойство във връзка с "физическото оцеляване" на германските служители, които ще отидатв Гърция, тъй като антигерманските настроения в обществото били толкова силни, че тяхното присъствие било нежелано.

Търси се начин за отписване на дългове и на гръцки домакинства и предприятия

Домакинствата в Гърция ще бъдат освободени от дългове, които варират от 22,5 милиарда до 34 милиарда евро, а предприемачите - от дългове на стойност от 30 до 36 милиардаевро. Това ще стане, ако се реализира схемата за отписване на част от гръцкия дълг, съобщават медиите в Атина. Очаква се да бъдат отписани дългове от 50 до 70 милиарда евро.

Решението за заемите на домакинствата и предприятията се търси от гръцкото правителство съвместно с банките. Едно от обсъжданите предложения е да бъдат отписани дългове от заеми, възлизащи процентно на 20 до 30 на сто.

Официален представител в Атина заяви, че съответните окончателни решения ще бъдат взети през март, тъй като все повече кредитополучатели заявяват, че не могат да обслужват задълженията си.

В края на 2011 г. общите дългове на домакинствата и предприятията в Гърция към банките са били в размер на 248,5 млрд. евро. Необслужваните заеми са надхвърляли 36,5 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?