Бундестагът удари рекорд по брой депутати

Бундестагът удари рекорд по брой депутати

Месец след изборите, новите депутати от германския Бундестаг се събраха на 24 октомври на първото си заседание в сградата на Райхстага в Берлин и избраха легендарния политик и досегашен финансов министър Волфганг Шойбле за свой председател. Шойбле, който е опитен политик от партията на Авгела Меркел ХДС, ще има трудната задача да се справи с най-големия Бундестаг в историята на страната, включващ шест партии, сред които и крайнодесните популисти от "Алтернатива за Германия".

С общо 709 депутати – 111 повече от задължителните 598, настоящият 19-ти Бундестаг ( долната камара на парламента в Германия) е най-многобройният за всички времена. Той включва рекордните шест парламентарни групи, от които най-голямата е на консервативния блок на Ангела Меркел, в който влизат нейният Християндемократичен съюз (ХДС) и сестринската партия Християнсоциален съюз (ХСС).

Това може да коства на германските данъкоплатци 200 млн. евро повече през следващите четири години. В същото време една от обсъжданите теми в германските медии е напрежението около разпределянето на офисите за всичките парламентаристи.

Рекордният брой депутати е свързан с особеностите на избирателната система в Германия, където избирателите могат да подават вот и за кандидати, и за партийни листи. Ако броят на пряко избраните депутати от дадена партия е по-висок от пропорционалния резултат на партията, тя си запазва допълнителните места, но пък общият брой на депутатите в Бундестага се увеличава механично, за да се спази пропорцията между партиите, преодолели 5-процентовата бариера.

С откриването на новия Бундестаг официално приключи мандатът на правителството и канцлера му Ангела Меркел, които по молба на федералния президент ще продължат да изпълняват задълженията си до формирането на нов кабинет.

За пръв път от 1957 г. насам в Бундестага са представени повече от пет партии: ХДС остава най-голямата парламентарна фракция, макар че делът на депутатите ѝ е намалял доста. На изборите на 24 септември ХДС и посестримата ѝ партия ХСС получиха заедно 8.6% по-малко гласове, отколкото през 2013. За сметка на това пък в парламента отново влизат Свободните демократи, а "Алтернатива за Германия" стана за първи път част от Бундестага и то като трета политическа сила.

Най-малко 58 депутати в новия Бундестаг имат миграционен произход, което означава, че самите те или поне един от родителите им не са родени като германци, предаде Дойче веле. Това са общо 8% от всички депутати. За сравнение: 22.5% от населението на Германия са мигранти или имат чуждестранен произход.

Хората с миграционнен произход са представени повече в лявото крило на Бундестага. Близо 10% от социалдемократическите депутати са от семейства на мигранти, при Зелените и Лявата партия става дума дори за 14.9% и 18.8%. Най-малък е делът на хората с миграционни корени в ХДС/ХСС.

Осем от общо 92 депутати на Алтернатива за Германия са с миграционни корени: сред тях са един австриец, двама политици, родени в Румъния, две бивши кандидатки за убежище от бивша Чехословакия, двама преселници от Казахстан, както и един германец, чийто баща е от афроамерикански произход.

Сред депутатите с миграционни корени най-многочислена е групата на тези, които произхождат от страни от ЕС. След тях се нарежда групата на германците от турски произход: шестима от тях са социалдемократи, петима са от Зелените и трима са членове на Лявата партия.

Със средно 49.4 години новият Бундестаг е съвсем малко "по-млад" от предходния. Най-силно представена е възрастовата група на депутатите между 45 и 59 години. Близо половината от всички депутати са на тази възраст. Най-слабо представени са депутатите на възраст между 18 и 29 години. Едва 13 депутати са под 30 години. Най-младият депутат е 24-годишният Роман Мюлер-Бьом от Свободните демократи.

Близо 60% от депутатите в новия Бундестаг вече са били в парламента през последния законодателен период. При ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия, които на последните избори загубиха най-много гласове, броят на новите парламентаристи е изключително малък.

Повечето депутати са вишисти, а 30 са професионални занаятчии. Силно представени в парламента са юристите, които са поне 148, както и икономистите и политолозите. Над 30 депутати са работили като учители или са завършили педагогика, най-малко 9 са завършили хуманна медицина. Десет парламентаристи са фермери.

Споделяне

Още от Свят