Бундесверът се готви да се включи в борбата със заразата

Анегрет Крамп-Каренбауер заедно с канцлерката Ангела Меркел

Бундесверът се готви да включи 15 хиляди военни в борбата срещу разпространението на коронавируса в Германия, пише сп. "Шпигел".

Войниците трябва да са в пълна готовност към 3 април. Съгласно плана, цитиран от списанието, действията на военните ще бъдат в пет направления. Към 5500 души са предвидени за "охрана и защита", 6000 - за "подкрепа за населението", 6000 военни полицаи ще помагат за поддържането на реда и регулирането на движението по пътищата, 2500 войници ще отговарят за логистиката, а около 250 човека, разпределени в 18 екипа, ще се занимават с дезинфекция.

Командването на операцията ще се осъществява от четири регионални оперативни щаба в Берлин, Росток, Олденбург и в Бавария.

На 19 март германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че Бундесверът е готов да помогне на провинциалните и общинските власти в борбата срещу заразата. Тя отбеляза, че в Германия има 75 хиляди резервисти, от които 2300 са изявили желание да се включат в мерките на въоръжените сили в помощ на властите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?