Бункерът на Саддам може да издържи дори ядрен взрив

Бункерът на Саддам може да издържи дори ядрен взрив, твърди германецът консултант по сигурността, които е участвал в проектирането и изграждането на съоръжението под президентския дворец в Багдад.

Германският създател на един от главните бункери на Саддам Хюсеин заяви днес, че иракският лидер няма да оцелее под дебелите 1,5 метра стени на бункера може би само при пряко попадение на атомна бомба.

По думите на Есер конструкцията под главния президентски дворец в Багдад, ще устои на ударна вълна от бомба с мощността на тази от Хирошима, ако тя се взриви на разстояние 250 м от двореца.

В интервю за Ройтерс германецът твърди също, че водените от САЩ съюзнически сили трудно ще си пробият път през тритонните врати на бункера, които са швейцарска изработка.

Запасен офицер от югославската армия, който е участвал в изграждането на други бункери на Саддам, каза по-рано тази седмица, че тези укрития са непробиваеми и могат да издържат ядрена атака.

Си Ен Ен предаде днес, че американски бомбардировач Б-52 е пуснал двутонна бомба, наричана "разбивач на бункери" в столицата Багдад, което става за пръв път в тази военна кампания. Според Карл Есер такава бомба не може да порази бункера с площ 1800 кв. метра, защото тя трябва първо да разруши сградата отгоре.

Бункерът под двореца в Багдад вмества до 50 човека и има два спасителни тунела. Единият от тунелите е с дължина 200 метра и води до река Тигър.

Укритието е построено през 1982-1983 г. от германската компания Бошау унд Кнауер. По това време Есер е бил консултант на институция за гражданска защита към германското правителство и е притежавал собствена фирма Шуцрамтехник Есер ООД, доставяла оборудване за Саддамовия бункер, посочва Ройтерс.

Американски военнослужещи в района на Персийския залив потвърдиха в съобщение, че американски стратегически бомбардировач Б-2 е хвърлил две бомби с прецизно насочване над Багдад днес, предаде Ройтерс. Поразена е голяма телекомуникационна кула на източни бряг на река Тигър.

В съобщението не се посочва вида на използваните бомби, но според служители от Пентагона става въпрос за за т.нар. "разбивачи на бункери" - 2000-килограмовите GBU-28 /bunker-busters/, предназначени за унищожаване на големи цели на повърхността и на голяма дълбочина под земята.

Съюзническата авиация обстрелва със стотици ракети и бомби обекти в иракската столица от началото на войната. Смята се обаче, че това е първият случай, в който се използват този вид мощни бомби, отбелязва Ройтерс.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?