Бунт на хотелиери в Банско срещу концесионера "Юлен"

Местният туристически бизнес иска спешна намеса на властите заради въведените от "Юлен" такси за паркинга в ски зоната

Туристическият бизнес в Банско поиска спешна намеса на централната и местна власти  заради променените от дружеството концесионер "Юлен" АД  условия за ползване на паркингите в ски зоната. Десетки хотелиери и шофьори на бусове протестираха в неделя пред бариерите на начална станция на кабинковия лифт. Новите правила изискват заплащането на такса от 12 лева при всяко влизане на паркингите, както от бусовете, които извозват туристите до ски зоната, така и от леките автомобили, независимо колко време са там.

Десетки хотелиери и шофьори на бусове протестираха в неделя пред бариерите на начална станция на кабинковия лифт.


"Ние правим рекламите, ние докарваме туристите и накрая ни отразяха свободния достъп до паркинга на начална станция”, възмущаваха се протестиращите. Те заплашиха, че ще пренасочват туристите към други курорти като Пампорово, Боровец, дори и към топ дестинации в чужбина.

Маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков обясни, че с тази промяна на правилата е пресечена незаконната дейност на паркинга – а именно наличието на бусове, които използват 15-те  минути безплатен престой на паркингите, за да взимат туристи от опашките пред лифта и да ги качват в планината.

От фирмата са установили, че нелегални превозвачи, работещи като таксита, взимат туристи от пистите. На въпрос на протестиращи как ще се реши проблемът, Обрейков отговори: "Ние решихме проблема, няма ги копърките".

Протестиращите твърдят, че тази мярка "Юлен" убива малките хотели и местния бизнес."Това е тормоз за нас, тормоз за туристите, тормоз за всички. Държавата ни удря и монополи като "Юлен". Искам да вляза и да разтоваря ските и да изляза - на мен са ми нужни 2 минути. Кому е нужно това?", запита един от хотелиерите, цитиран от БНР.

Хотелиерите изчислиха, че по новата схема до края на сезона трябва да платят по 5 400 лева средно на хотел. Това беше и основният им аргумент за протеста. Тази бариера, която досега пускаше само колите, в момента е застанала много категорично между местния бизнес и между концесионера, отбелязват протестиращите. Техен представител заяви пред БНР: "Искам само да попитам "Републиканска пътна мрежа" (Агенция "Пътна инфраструктура") пътят за хижа "Бъндерица" дали влиза в концесията и дали концесионерът има право да взима 12 лева вход, когато извозваме туристите до крайна станция на кабинковия лифт на Бъндеришка поляна?"

Представители на местния бизнес се заканиха да изпратят сигнали и до контролните институции като Министерство на финансите и "Автомобилна администрация", тъй като смятат, че никой няма право от страна на бизнеса да казва кой е законен и кой не, а за това са отговорни единствено контролните институции. 

"Преди началото на сезона поискахме от "Автомобилна инспекция" становище дали имаме право да извозваме наши гости - на хотелите, където и да било - с идеята за кратки екскурзии. Имаме официално становище, че микробусите до "8+1" места с мястото на водача не подлежат на лицензиране, защото извършват превоз за собствена сметка. Тези, които извършват превоз срещу заплащане, имат друг документ, имат касов апарат и издават касов бон", заяви един от хотелиерите, който участва в протеста.

За да се потуши напрежението, "Юлен" АД предложи на хотелиерите да сключат договор за двеста лева до края на ски сезона, който приключва след 40 дни. Това е по 5 лева на ден за неограничен брой влизания на бус, каза Иван Обрейков.

"Няма безплатен обяд", обърна се той към протестиращите.

Недоволството  срещу концесионера на ски зоната в  Банско ескалира и хотелиерите искат спешна намеса на общината,  както и на и министерствата на туризма, финансите и икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?